Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Esterházy Péter-portré díszíti április 14-től Rómaifürdő HÉV-megálló állomásépületét

2022. április 13., 23:51

„Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre.” Ez az Esterházy-idézet olvasható az író portréja mellett Rómaifürdő HÉV-megálló épületének egy falszakaszán. A magyar próza napján, április 14-én, Esterházy Péter születésnapján adjuk át a friss képzőművészeti alkotást.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a MÁV-HÉV Zrt.-vel együttműködésében április 14-én, Esterházy Péter születésnapján, egyúttal a magyar próza napján adja át az író portréja alapján készült szabadtéri képzőművészeti alkotást.

Önkormányzatunk tavaly köztéri plakátkiállítással készült az eseményre, 40 kortárs írót és költőt kértünk fel, hogy osszák meg velünk kedvenc Esterházy-idézetüket, amelyeket korábban nem publikált fotók kíséretében állítottunk ki. 2022-ben is igyekszünk méltó módon megemlékezni a világhírű íróról és európai gondolkodóról.

„Kelt Rómaifürdőn” – olvashatjuk többek között az Egy kékharisnya följegyzéseiből előszavában is, amelyből az idézet származik. Az emlékezés helye ezúttal az író egykori otthonához közel eső Rómaifürdő HÉV-megálló, ahol Esterházy maga is rendszeresen megfordult.

Az állomásépület – amely az elmúlt évtizedekben számos funkciót betöltött – egy teljes falszakaszát 2022. április 14-től minimum egy hónapon át a Vertigo Murals alkotócsoport Esterházy-képe díszíti. A portré Burger Barna fotóművész fényképe alapján készült. A falfelületet a MÁV-HÉV Zrt. biztosította.

 

„A gyűlölethez sok út vezet, a legrövidebb talán a megalázottságon át. Akit megaláztak, az tehetetlenségében sokszor csak a gyűlöletben talál menekvést, csak a gyűlöletben talál nagy megbántottságára írt, ott talál megnyugvást. Egy ideig. Gyűlölet gyűlöletet szül, megaláztatás megaláztatást, sosincs vége. Megaláztatásban, megalázottságban nagy tartalékai vannak ennek az országnak.

Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre. A Légy szabad! felszólításnak ebben áll a nagysága, ebben az esélyben, ebben a súlyban. Szabadnak lenni az nem szabadságon lenni, az nem valami könnyű felhőtlenség, szabadnak lenni nehéz. Nehéz és jó.

Az ember szabadnak születik.”

Egy kékharisnya följegyzéseiből, 1994

 

Cikkünk az átadóról.

Így készült: videó.

 

 

Ilyen volt – ilyen lett: