Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az Esti Kornél nevet kapta egy óbudai utca

2015. november 17., 08:00

Az Esti Kornél zenekar tagjai helyezték ki az óbudai Esti Kornél utca tábláit. A Máramaros útról nyíló zsákutcának eddig nem volt neve.

A zenekar tagjai örömmel vállalták a felkérést, hogy ők szereljék fel az Esti Kornél utca utcanévtábláit.

Esti Kornél utca

2014-ben indult civil kezdeményezés, hogy Budapesten nevezzenek el egy közterületet Esti Kornélról, az idén 130 éves Kosztolányi Dezső halhatatlan alakjáról. A kezdeményezők szerint Esti Kornél nem csak egy kultúrtörténeti fogalom, hanem a pesti ember archeotípusának tökéletes megformálója, így különösen megérdemli, hogy budapesti utcatábla viselje nevét. A kezdeményezés támogatásáról a kerület képviselő-testülete 2014 júniusában döntött, a budapesti közterület-elnevezésekben illetékes fővárosi közgyűlés pedig idén januárban szavazta meg, hogy a III. kerületi Máramaros útról nyíló, eddig névtelen 16597 helyrajzi számú zsákutca Esti Kornél nevét vegye fel.

Esti Kornél Kosztolányi számos novellájának főhőse. Két elbeszélésfüzér jelent meg Estiről: az Esti Kornél címmel önálló kötetként kiadott, 18 egységből álló mű 1933-ban, és a Tengerszem című kötetben helyet kapó, Esti Kornél kalandjai című 17 elbeszélést tartalmaz ciklus 1936-ban.

Hogy kicsoda Esti Kornél, az az első fejezetből derül ki. Kosztolányi másik énjét fedezhetjük fel benne, aki az író elfojtott vágyait testesíti meg. Barátságuk fiatalkorukra nyúlik vissza, amikor még elválaszthatatlan ellentétei voltak egymásnak. Esti Kornél sajátosan összetett jellem: egyszerre komisz, léha, szeleburdi, züllött és ugyanakkor a legnemesebb emberi érzések is ott rejtőznek benne. Tréfából bárkiben képes kárt tenni, de a szenvedők iránt részvétet táplál, s a bajban mindig segítségükre siet.

– írja Varga Zsuzsanna a Házi dolgozatok könyve – A realizmus irodalmából c. művében.

Esti Kornél zenekar