Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

EU-s szabályozás miatt változnak a „légifolyosók”

2018. július 3., 08:53

A HungaroControl Zrt. tájékoztatása szerint várhatóan csökken Budapest és a környékbeli települések repülőgépektől származó zajterhelése. A változtatás Óbudát is érinti, a korábbi kettő helyett egy légifolyosó keresztezi a légteret augusztus közepétől.

Augusztus 16-tól változnak azok az előírt indulási útvonalak, amelyeken a repülőgépek elhagyják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Az új, úgynevezett műszeres szabvány indulási eljárások (SID) a HungaroControl Zrt. tájékoztatása szerint a repülésbiztonság erősítésén túl várhatóan pozitívan befolyásolják Budapest és a környékbeli települések zajhelyzetét.

Általánosságban kijelenthető, hogy a névleges nyomvonal pontosabb tartása a szabvány indulási eljárás egyenes szakaszaiban várható. A fordulók esetében a légijármű adott repülési paraméterei határozzák meg a valós nyomvonalak szóródását.

Budapesten a zajjal érintett kerületek, valamint a zajpanaszok száma a számítások szerint várhatóan csökken. A légijárművek nagyobb magasságot érnek el több kerület felett, így a zajhelyzet szubjektív megítélése javul.

A SID eljárások módosítását a változó európai uniós jogszabályi környezet indokolta. Az eljárások tervezésénél a szigorú szakmai szabályok mellett a környezetvédelmi és hatékonysági szempontokat is figyelembe lettek véve.