Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Európa-nap – Az európai béke és egység ünnepe

2021. május 9., 09:31

“A világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk.” 1950. május 9-én született meg az Európai Unió gondolata Robert Schuman francia külügyminiszter együttműködési javaslatával.

Május 9. az európai béke és egység ünnepe. A történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat a második világháború után eszmélő Európa számára olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel, amely szándéka szerint lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. A nyilatkozat lényege, hogy az alapító tagállamok, azaz Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság, az Európai Szén- és Acélközösség alá.

Ez a nyilatkozat vezetett azután az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az Unió országaiban Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünnepeljük.

Magyarország és az Európai Unió hivatalos kapcsolata 1988-ig nyúlik vissza, amikor hazánk a kelet-közép-európai térségből az elsők között létesített diplomáciai viszonyt az Európai Közösséggel. Az Európai Bizottságot képviselő iroda 1990-ben nyílt meg Budapesten, és aktívan segítette Magyarország felkészülését az európai uniós csatlakozásra.

Magyarország hivatalosan 2004. május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja. A csatlakozás az Európai Unió jelenének és jövőjének alakításában egyenrangú szereplőjévé tette hazánkat, a világ legfejlettebb és legnagyobb egységes piacának váltunk ekkor szerves részévé, és lettünk teljes jogú szereplői az uniós döntéshozatalnak. Ezen kívül személyes életünkbe is változást hozott, hiszen a tagságnak köszönhetően szabadon utazhatunk, tanulhatunk, dolgozhatunk bármelyik uniós tagállamban.

Az Európai Unió szimbólumai az európai zászló, az Európa-nap és az európai himnusz, amely Európa egységét és az európai identitást jelképezi. Az Európai Unió jelmondata 2000 óta: „Egyesülve a sokféleségben”. A mottó azt fejezi ki, hogy az EU tiszteletben tartja a különböző európai országok kultúráját, hagyományait és nyelveit.

Forrás: Európai Közösség Magyarországi képviselete