Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Európai Klímasztár díjat kapott Óbuda-Békásmegyer

2014. október 3., 13:23

A magyarországi díj után idén az európai díjat is elnyerte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a környezeti fenntarthatóság érdekében kifejtett, és ezáltal az éghajlat védelmét is szolgáló tevékenységével

A tavalyi évben a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár 2013 díjjal ismerte el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának a környezeti fenntarthatóság érdekében kifejtett, és ezáltal az éghajlat védelmét is szolgáló tevékenységét. A díj odaítélésnél a 2013-ig megvalósult energiatakarékos épület felújításait – a „Faluház” projekt, a Kerék utcai iskola, az Arató utcai bölcsőde és a Laktanya utcai Tüdőgondozó – értékelték kiemelkedőnek a bírálók.

DSC_3703

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség tagja az Európai Klímaszövetségnek (Klima-Bündnis), ami olyan helyi közösségek hálózata, melyek elkötelezettek Földünk éghajlatának megóvásában. A szövetséget 1990-ben alapították látva, hogy a kiotói folyamatban vállalt kibocsátás csökkentések nem adnak megfelelő választ az éghajlatváltozás problémájára. Jelenleg 17 európai országból több mint 1500 város, település, társadalmi szervezet és közösség működik együtt a szövetségben.

Az idei, 2014-es Európai Klímasztár díjra  meghirdetett pályázaton 4 kategóriában pályázhattak a települések. A beérkezett pályázatokat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége és a programot támogató Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőiből álló zsűri bírálta el, hozta meg konszenzussal döntését és terjesztett fel a jelöltet az európai díjra. Az európai zsűri végül tizenhét település pályamunkáját díjazta, köztük összesen két magyar település, a 100 ezer alatti lakosságszámú kategóriában Derekegyháza és a 100 ezer feletti lakosságszámú kategóriában, Budapest, III. kerületét, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pályamunkáját ismerte el Európai KlímaSztár díjjal. Bús Balázs polgármester és a négytagú küldöttsége 2014. október 2-án, az ausztriai Perchtoldsdorfban ünnepélyes keretek között vehette át a díjat.

Az ünnepségen minden nyertes település bemutatkozhatott és röviden, néhány mondatban a pályázati anyagát is vázolhatta a jelenlévő országok képviselőinek. Bús Balázs polgármester a díjat átvéve a következőket mondta:

“A Faluház projekt sikere sokak közös erőfeszítésének volt köszönhető. Az Európai Unió és a magyar kormány szakemberei, az önkormányzat munkatársai és a felújított épület lakói mind hozzátették a magukét, ezért ez a kitüntetés valamennyiük érdeme és elismerése. Óbuda-Békásmegyer büszke erre, és egyben megerősítés is ez számunkra a munka folytatására, a városrész klímabaráttá-tételére. Ebben a tekintetben a kerület célkitűzései ambiciózusak: a csillagos eget vettük célba, és az első csillagot most értük el.”

fotó