Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Év végéig meghosszabbította együttműködését az önkormányzat a Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel

2021. február 1., 12:34

2021. december 31-ig meghosszabbította együttműködését Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Svábhegy Plusz Gyermek-Egészségügyi Központ Kft. Ennek értelmében az önkormányzat támogatásával a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet térítésmentesen biztosítja a III. kerületi gyermekek részére a csecsemőkori csípőszűrést, valamint az iskolakezdés előtti gyermekszemészeti szűrést.

A mai napon dr. Kiss László polgármester és Lancz Róbert, a Svábhegy Plusz Gyermek-Egészségügyi Központ ügyvezetője, valamint dr. Skorán Ottó, a gyermekgyógyintézet egyik alapítója aláírta a 2019. szeptember 1-jén megkötött együttműködési megállapodás meghosszabbítását az idei év végéig.

Ennek értelmében valamennyi, a III. kerületben életvitelszerűen tartózkodó gyermek számára az intézet díjmentesen biztosítja a csecsemőkori csípőszűrést, valamint az iskolakezdés előtt álló gyermekek szemészeti szűrését.

Az érvényben lévő vészhelyzetre tekintettel a megállapodás értelmében nemcsak a III. kerületi bejelentett lakcímmel rendelkező gyermekeknek jár az ingyenes szűrés, hanem mindazoknak, akik a területileg illetékes védőnő igazolása alapján életvitelszerűen a kerületben tartózkodnak, és legalább egyik gondozó szülőjük III. kerületi bejelentett lakcímmel rendelkezik.

2019 szeptembere óta a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet a megállapodás keretében összesen 1092 szűrést végzett el.

Azzal, hogy az önkormányzat a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetnél is biztosítja a díjmentes szűréseket, jelentős mértékben sikerült csökkenteni az ezekre a vizsgálatokra korábban jellemző hosszú előjegyzési időt. Különösen igaz ez a kötelező csípőszűrés tekintetében: jelenleg minden kerületi csecsemő számára elérhető a szakmai ajánlásban megfogalmazott 6 hetes korhoz közeli időpontban történő vizsgálat.