Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Évet értékelt a kerületi rendőrkapitány

2016. március 2., 08:00

Tovább csökkent a közterületi bűncselekmények száma – mondta az elmúlt évről Horváth Antal r. ezredes, a III. kerületi Rendőrkapitányság vezetője.  Az állománygyűlésen részt vett Bucsek Gábor r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, valamint Bús Balázs polgármester is.

 A bűnügyi fertőzöttséget tekintve az előző évhez viszonyítva átlagosan 30%-os csökkenés regisztráltak  a 2015. évben. Ezen felül az összesített nyomozás eredményességi mutatót is tovább tudta növelni a kapitányság, ami a közterületen elkövetett bűncselekmények esetében az 50%-ot is meghaladta.

Csökkent a garázdaságok, illetve a lopások száma is, és ami különösen jelentős eredmény: a személygépkocsi-lopások száma egyharmadával, a gépjármű-feltörések, illetve a lakásbetörések száma pedig a negyedével esett vissza. A rablások száma mindemellett közel az ötödére csökkent; ez az egyik legnagyobb eredménye az elmúlt évnek. Ezzel sikerült teljesíteni a tavalyi év egyik legfontosabb célkitűzését: a bűncselekményszám csökkentését, mégpedig éppen azon bűncselekmény kategóriák tekintetében, melyek a jelentős mértékben határozzák meg a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A rendészeti állomány 10%-kal több elfogást hajtott végre a kerületben, illetve tovább nőtt a bűncselekmény gyanúja miatti előállítások száma, részben a megerősítő erőknek is köszönhetően.

Hatékony bűnmegelőzési munka
A felderítő munka mellett a bűnmegelőzési tevékenységre is nagy hangsúlyt fektetett a kapitányság az elmúlt év folyamán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített három bűnmegelőzési kisfilmben a kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő körzeti megbízott bűnmegelőzési tanácsait láthatják a nézők. A kapitányság beosztottai e mellett számos esetben tartottak bűnmegelőzési előadásokat a kerületi iskolákban, illetve nyugdíjasotthonokban is.
Több volt a baleset
Horváth Antal r. ezredes sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a 2015-ös év baleseti statisztikája az előző évhez képest növekvő tendenciát mutatott, mind a számadatokat, mind pedig a sérülések súlyosságát illetően. Az idősek sérelmére elkövetett, úgynevezett telefonos-trükkös lopások száma is megemelkedett a kerületben, bár eredményként értékelte, hogy az év végére egyre nagyobb mértékben maradtak kísérleti szakban ezek a bűncselekmények. Ennek oka, hogy a kerületi nyugdíjasok kezdték gyanakvóan kezelni azokat a hívásokat, amely során a csalók magukat az idős unokájának, gyermekének kiadva, általában szörnyű balesetre hivatkozva próbálták meg kicsalni otthon tartott készpénzüket, egyéb értékeiket. Ezt egyértelműen a folyamatos és magas színvonalú bűnmegelőzési munka eredményének tulajdonította Óbuda rendőrkapitánya.