Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Évet értékeltek a polgárőrök

2016. május 17., 08:00

A polgárőrök alapvető célja a bűnmegelőzés, a lakosok biztonságérzetének erősítése, emellett számos területen számíthatunk rájuk a városrészben.

A szervezet elmúlt esztendőben végzett munkájáról adtak számot a Kaszásdűlő utcai központban. Szücs János, a III. kerületi Polgárőr Egyesület elnöke kifejtette: az önkéntes bűnmegelőző munkához eddig 31-en csatlakoztak. Amióta erre törvényi lehetőség nyílt, egyre többen jelentkeznek 14-18 év közötti fiatalok is. A szervezet tagjai mindenütt járőröznek a városrészben, nem egyszer teljesítenek közös szolgálatot rendőrökkel, közterület-felügyelőkkel. Többször segítik a katasztrófa ellen védők munkáját is. Tevékenységük számos területet magában foglal: gyakran biztosítanak baleseti helyszíneket. Ellenőriztetik egyes járművek rendszámát, jelzik a rendszám nélküli gépkocsikat, roncsautókat, hiányzó utcanév táblákat, illegális szemétlerakatokat, közvilágítási problémákat, úthibákat, vagy épp a megrongált jelzőtáblákat. Rendszeresen tartanak bűn- illetve balesetmegelőzési előadásokat iskolákban, nyugdíjasházakban. Áldozatvédelmi és felvilágosító foglalkozásokat tartanak a rendőrökkel közösön több kerületi iskolában. Jelentős a szerepük a kerületi rendezvények biztonságos lebonyolításában.

polgárőr

Horváth Antal ezredes, a III. kerületi Rendőrkapitányság vezetője jelentősnek és példaértékűnek nevezte együttműködésüket a polgárőrökkel. Eddig is tudható volt, most azonban ismét megerősítést nyert, hogy nagyon fontos munkát látnak el a polgárőrök. Gyakran apróságnak tűnő dolgokkal is foglalkoznak, a lényeg, hogy ezzel is segítségére legyenek az itt élőknek.

A rendezvényen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát dr. Böjtös Zoltán, a közterület-felügyelet igazgatója képviselte. Megjelent Murányi László ügyvezető, az Óbudai Közbiztonsági Nonprofit Kft. vezetője, a III. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Horváth Antal ezredes és helyettese, Rácz Ferenc alezredes, Szalinai Szilvia Ildikó alezredes, a bűnügyi osztály vezetője, Szabó Pál őrnagy, a Békásmegyeri Rendőrőrs parancsnoka, polgárőrségi koordinátor, valamint Veres Péter alezredes, az Észak-Budai Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője.

Elismerések

Kardos Pál, a Budapesti Polgárőrség elnöke elismerő oklevelet adott át Rácz Ferenc alezredesnek, és dicséretben részesítette Balgáné Bókkon Melinda és Bánszki András polgárőröket. Szücs János, az egyesület elnöke emléklappal és emléktárggyal ismerte el Szalinai Szilvia Ildikó alezredes és Jópeti Dániel főtörzsőrmester a polgárőr egyesület támogatása, illetve az együttműködés érdekében végzett tevékenységét.