Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fagondozásból kinyert fával segítünk a kerületi családoknak – Könnyítünk a rezsiterheken

2022. szeptember 21., 17:13

Önkormányzatunk a faápolás során keletkezett faanyagot rászoruló kerületi családoknak juttatja el, hogy az energiaárak jelentős emelkedésével járó terheiken könnyítsen, és a hasznosítással a pazarlást is csökkentse. A jövő héten induló program előkészítő munkálatai már javában zajlanak.

A fenntarthatóság mellett elkötelezett és szolidáris önkormányzatként a közterületeinken a faápolás során keletkezett faanyagot rászoruló kerületi családoknak juttatjuk el, jelentette be dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A fakivágás és fagondozás során mindenképpen hátramaradó faanyag hasznosításának célja többek között az energiaárak emelkedésének terheit könnyíteni az érintett háztartásokban.

Fenntartható környezet és fenntartható társadalom

A fasor fenntartási munkálatok során keletkező faanyag szociálisan hasznos felhasználása a következetes környezeti és társadalmi fenntarthatósági stratégiánk része. Hiszen vállalt kötelezettségünk, hogy „csökkentjük a pazarlást”, így a faanyagot nem hagyjuk kárba veszni. „Számítunk egymásnak”, azaz szolidáris közösséget építünk, amely igyekszik rászoruló tagjait támogatni.

Mivel kerületi önkormányzatunk fakivágási irányelvei igen szigorúak, szigorúbbak, mint azt a jogszabályok előírják, a kerület főkertésze csak konkrét balesetveszély esetén engedélyezi azt. Az így keletkező, illetve a korábbi években felhalmozódott faanyagot használjuk fel a most induló projektünkben, amelyet Burján Ferenc környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester irányít, és koordinálja a részt vevő, különböző szakmai területek munkáját.

Rászoruló családok támogatása

Szabó Zsolt Iván Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként kezdeményezte a projektet azzal a céllal, hogy a kivágott faanyag eljusson a rászoruló családokhoz, és ne menjen veszendőbe. A feladat ellátásához Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat biztosítja a forrást a civil szervezetek számára kiírt pályázatunk keretén belül.

A Zöld Erdő Hagyományőrző és Kulturális Egyesület nyert a pályázaton és vállalta a fa szakszerű feldolgozását: feldarabolását, felaprítását ‒ hogy az használható legyen. A cigány nemzetiségi önkormányzat részt vesz az érintett családok felkutatásában, elérhetőségeiket eljuttatja családsegítő szolgálatunkhoz, amely az igények felmérését és összegyűjtését végzi.

Igények felmérése, jogosultak elérése

A faanyag-támogatásra az igények felmérését és összegyűjtését az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ szakemberei végzik az önkormányzat szociális főosztályával együttműködve. Ennek részeként használják az általuk, az érintettek beleegyezésével vezetett listát azokról a családokról, amelyek valamilyen szociális hátrányt viselnek.

A konkrét programban részt vevők körét szűkítik, illetve kiegészítik az alapján, hogy mely ügyfeleket érint ez a támogatás: akik fa- vagy vegyes tüzelésű kályhát használnak. Emellett új jogosultak felkutatása is zajlik, illetve a cigány nemzetiségi önkormányzat és az önkormányzati szociális főosztály által közvetített kerületi lakosok támogatását szintén koordinálják.

Hol tart a projekt?

A rendelkezésre álló faanyag mintegy egyharmadát dolgozták fel eddig a farönkök feldarabolásával. A rászoruló lakosok felkutatása megtörtént, illetve most is zajlik, emellett azt is feltérképezik, hogy a támogatott családok meg tudják-e oldani önállóan a faanyag szállítását ‒ ez várhatóan a szeptember 26-i héten indul ‒, vagy segítséget kérnek hozzá.

A készlet erejéig tudunk faanyagot biztosítani a rászoruló családoknak. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni a támogatott harmadik kerületi lakosok téli fűtőanyag-beszerzéséhez, a rezsiköltségeik csökkentéséhez.