Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Faültetéssel tisztelgünk az embermentő spanyol diplomata emléke előtt – Ángel Sanz Briz-emléknap Óbudán

2020. október 7., 10:52

Ángel Sanz Briz spanyol diplomata a vészkorszak idején több mint 5200 magyar zsidó életét mentette meg. Október 8-án, csütörtökön fél egykor a róla elnevezett út elején álló emlékmű mellett egy juharfa ültetésével tisztelgünk a Világ Igaza humanitárius munkássága előtt.

Ángel Sanz Briz a budapesti spanyol nagykövetségén ügyvivőként dolgozott 1944 tavaszán, azokban a vészterhes hónapokban, amikor Magyarország német megszállása után megkezdték a zsidók gettókba zárását és deportálását. A fiatal spanyol diplomata azonnal tudta, engedelmeskednie kell. Engedelmeskednie a lelkiismerete parancsának.

Kezdetben a Magyarországon élő, spanyol gyökerű szefárd zsidókat igyekezett megmenteni. Ám ahogyan a borzalmak fokozódtak, a mentettek köre is egyre bővült, végül több mint 5200 ember köszönhette az életét a csak „budapesti angyalként” emlegetett senor Ángel Sanz Briznek.

Így méltán kapta meg a Jad Vasem Intézet „Világ Igaza” elismerését, amelyet azoknak a nem zsidó embereknek ítélnek oda, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek meg a pusztulástól saját életük kockáztatásával.

Közös faültetés

Az Ángel Sanz Briz-emléknapon e kivételes ember kivételes munkásságára emlékezünk. Október 8-án, csütörtökön 12 óra 30 perckor a diplomata nevét viselő út elején álló emlékmű mellett egy juharfa elültetésével tisztelgünk, mint 2018 óta minden évben e napon. Ezúttal Anunciada Fernández de Córdova magyarországi spanyol nagykövet asszony és dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere közösen ültetik el a tisztelet fáját.

A 2020-as évet több évforduló is különlegessé teszi: a zaragozai születésű diplomata 110 éve született és 40 éve hunyt el, illetve 75 éve ért véget a II. Világháború. A megemlékezést a faültetéssel a III. kerület Ángel Sanz Briz út és Záhony utca sarkán az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a magyarországi Spanyol Nagykövetség közösen szervezi.

Ajándék kiadvány minden tizenegyedikesnek

A különleges év alkalmából megújult és kibővült tartalommal jelentkezik a spanyol embermentőről korábban készült tájékoztatófüzet is, amelynek Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata közreműködésével készült példányaiból a harmadik kerület minden XI. évfolyamos diákja kézhez kap egyet. Az Egy angyal Budapesten című kiadvány hamarosan online formában is elérhető lesz az érdeklődők számára.