Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Felgyúltak az ünnepi fények a Fő téren

2015. november 29., 12:45

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött el az Advent Óbudán 2015. rendezvénysorozat a Fő téren. Képgaléria és videó a cikkben.

20151128 Advent Óbudán 2015 megnyitó Fő tér Steindl Gabi 6274

Este hat órakor a színpadon Bús Balázs polgármester és Pap Zoltán a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője bekapcsolták a tér díszkivilágítását, ezzel életre kelt az ünnepi forgatag. A megnyitóra a korábban szemerkélő eső is elállt, és egyre többen látogattak ki a térre.

20151128 Advent Óbudán 2015 megnyitó Fő tér Steindl Gabi 6290Ünnepi beszédében a polgármester a közös ünnepvárásról beszélt: „A fény és az árnyék egyszerre van jelen az életünkben. Mi itt, az ádventi hétvégék alkalmával az előbbire helyezzük a hangsúlyt. Azt szeretnénk, hogy minél többen látogassanak el közösségi színtereink valamelyikéhez. Lehet ez múzeum, közösségi házaink kulturális programja, vagy épp az itteni jégpálya, a lényeg, hogy az ádvent napjait ne csupán otthon, hanem mások társaságában töltsük. Remélem, hogy az előttünk álló téli hónapokban többször is találkozhatunk itt, a Fő téren, a színpad előtt, a korcsolyapályán vagy az asztalok mellett.” Szólt ugyanakkor az elesettek megsegítésének fontosságáról is: „Az adventi várakozás és a közelgő karácsonyi ünnepkör azonban nem engedi meg, hogy fejünket a homokba dugva elkerüljük az elesettek és nélkülözők pillantását. Az előttünk álló hetek nyugodtabb pillanatait használjuk fel arra, hogy feltesszük magunknak a kérdéseket, majd megpróbáljuk megválaszolni ezeket. E gondolatok talán elindítanak bennünk valamit. Ha figyeljük a lelkiismeret szavát, észre fogjuk venni, kinek és hol van szüksége adományra, segítő munkára, bátorító szavakra.” – mondta a megnyitón Bús Balázs.

 

A segítségnyújtás jegyében működik a Fő téren most megnyílt Gázlámpa Kioszk. A jégpálya szomszédságában található, picinyke épület egykor gázátadó állomásként működött, egy ideje azonban üresen állt. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által frissen felújított kioszk mostantól a karácsonyi vásár forgatagának egyik megállójaként, eredeti szépségét megőrizve született újjá. A Gázlámpa ínycsiklandó vajas kekszekkel, aszalt gyümölcsökkel és ropogós bajor pereccel várja a karácsonyi ajándékok felkutatásában megfáradt vendégeit. Az ízletes falatok leöblítésére pedig zamatos kávét, több féle forró csokoládét, üdítőitalokat, díjnyertes pálinkákat, forralt bort és organikus szőlőlevet kínálnak. Utóbbi két italt megvásárlók egyben a kárpátaljai magyar családokat is támogatják. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Esernyős, a Terra Hungarica, a www.mitiszol.hu és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös adománygyűjtő akciójában a zamatos italokból befolyó bevételből a kárpátaljai rászoruló családok tűzifa ellátását segítik.

Az ünnepélyes megnyitót követően a jégpályát Pavuk Patrícia és Pavuk Viktória műkorcsolyázó tanítványai avatták fel. A Fő téri és a Csobánka téri jégpályák 2016. január 31-ig várják a látogatókat. A pályák a Fő téren minden nap 8 és 22 óra között, Békásmegyeren 8 és 20 óra között tartanak nyitva. A korcsolyabérlés lehetőségét, valamint az ingyenesen igénybe vehető oktatást a szervezők az elmúlt év tapasztalatai alapján idén is biztosítják.

Az Advent Óbudán 2015. rendezvénysorozat programjairól a www.adventobudan.hu weboldalon tájékozódhatnak.