Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Felkészülés a télre – Eleséggel segíthetjük a városi kisállatokat

2021. október 4., 17:42

A közelgő tél nagy kihívást jelent a sünök és az itthon telelő madarak számára. Az ősz a gyűjtögetés, az energiaraktározás ideje számukra, hiszen akár 5-6 hónap élelemhiányos időszakot kell túlélniük. Az állatok és a természet iránti elkötelezettséget azzal is bizonyíthatjuk, hogy segítünk a télre készülő kisállatoknak.

A sünöknek a téli hibernációjuk előtt körülbelül 500 grammra kell a testtömegüket növelni, az énekesmadaraknak pedig egész télen szükségük van az emberi gondoskodásra.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat már 2019 novemberében kialakította téli menedékhelyét a Hadrianus utca és a Királyok útja kereszteződésénél található biztonságos, fás, erdős területen, ahol fa madáretetőket és a sünök téli szállásául szolgáló avarkupacokat helyeztek el.

A program során kerületi iskolák vállalták, hogy a tanulók töltik majd fel folyamatosan madáreleséggel a kihelyezett etetőket, és vállalták a terület tisztán tartását.

Dr. Kiss László polgármester idén az állatok világnapján személyesen is kilátogatott a helyszínre, hogy ott a madarakra ártalmatlan – nem hálós – madáreleséget, illetve a sünök téli táplálkozását segítő gyümölcsöket helyezzen el.

 

A sünitelelő 2019 óta várja lakóit

 

Süntelelő avarkupac

 

A hálós madáreleségbe beleakadhatnak a madarak, ennek használatát nem javasolják a szakemberek

 

Dr. Kiss László biztonságos eleséget helyez el a téli madáretetőben