Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Október 22. a dadogás elfogadásának világnapja

2021. október 22., 14:17

Huszonhárom éve október 22. a dadogás elfogadásának nemzetközi napja. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet beszédfogyatékossággal élő társaink társadalmi elfogadására, és támogassa a kapcsolat teremtését, illetve erősítse azt az érintettek és a szakemberek között.

Fontos tudnunk, hogy a beszédhiba nem csupán kisgyermekkori jelenség, hiszen a népesség 2-3 százaléka egész életében küzd beszédzavarral. És nagy számban vannak olyanok is, akiknek valamilyen okból felnőttkorban sérül a beszédkészségük, a hangképzésük.

Így lényeges felhívni a figyelmet arra, hogy a beszédhibák, a kommunikációs zavarok felnőttkorban is hatékonyan megszüntethetők, illetve enyhíthetők. A logopédiai kezelés az esetek jelentős részében eredménnyel jár, természetesen a zavar fajtájától függően eltérő mértékben, hangsúlyozzák a szakemberek.

Ezért is jelentős a Démoszthenész Egyesület hamarosan induló Soha többé dadogás csoportja. Célja, hogy az úgynevezett a Schwartz-módszer – amely serdülőknek és felnőtteknek szánt dadogásterápia – segítségével folyamatossá vagy folyamatosabbá tegye a résztvevők beszédét.

A Démoszthenész Egyesület 1994 óta ad támogatást a fiatal és felnőtt beszédfogyatékossággal élők, valamint a segítő szakemberek számára tájékoztatással, felvilágosítással, illetve vizsgálat, tanácsadás, terápia biztosításával, továbbképzésekkel. Emellett az egyesület érdekképviselettel és érdekvédelemmel is foglalkozik minden olyan esetben, amikor az érintettek a hiányosságok miatt hátrányt szenvednek az élet bármely területén.

A dadogás elfogadásának napja arra is kiváló alkalom, hogy olyan világhírű, dadogással küzdőket is megemlítsünk, akik kiemelkedő teljesítményt tudtak nyújtani egy-egy területen.

A legenda szerint például Isaac Newton fizikus az angol parlamentben azt kérte, csukják be az ablakot, hogy a kint várakozó tömeg ne hallja a dadogását.

Bruce Willisnek a középiskolában igen nehéz perceket okozott, hogy gúnyolták az osztálytársai. Azonban ezekben az években jött rá arra, hogy éppen a színpadi szereplések segítik leküzdeni dadogását.

A kétszeres Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins sokat idézett vallomása egykori saját beszédhibájáról: „Teljesen magányos voltam, de nem jókedvemből. Egyszerűn nem tudtam, mi a francot mondjak az embereknek. Szégyenlős voltam. Dadogtam, selypítettem, hebegtem-habogtam.” Ám tizenöt éves korában Richard Burton bátorítására eldöntötte, színész lesz.