Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fenntarthatóság civil szervezetekkel – Közös gondolkodás, hatékonyabb együttműködés

2021. április 19., 10:26

Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági stratégiáját tavaly év végén fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete. A stratégia célja, hogy környezeti, gazdasági és társadalmi dimenziók mentén vizsgálja a fenntartható fejlődéshez szükséges lépéseket. A megvalósítás egyik első állomása a civil szervezetek számára indított, közös gondolkodásra ösztönző előadás volt, amelyben a stratégia ismertetésén kívül együttműködési lehetőségekről, a fenntartható működést szolgáló ötletekről, javaslatokról is szó esett.

Az online zajló esemény fő célja a Fenntarthatósági stratégia bemutatása, a megvalósítás lehetőségeiről a civil szervezetekkel való együtt gondolkodás volt. A műhelymunka ezen kívül kiváló alkalmat szolgáltatott a párbeszéd lehetőségének megteremtésére, és kiindulópontja volt az önkormányzat és a civil szervezetek, valamint a civilek egymás közötti hatékonyabb együttműködésének is.

A stratégia iránti érdeklődést, a közös munkára való fogékonyságot  mutatja, hogy a prezentáción 25 civil szervezet képviselői vettek részt, néhány esetben egy szervezettől többen is. A találkozót dr. Kiss László polgármester nyitotta meg, aki a résztvevők köszöntése után kiemelte, milyen fontosnak tartja, hogy Óbuda-Békásmegyernek komplex fenntarthatósági stratégiája van, a megvalósítása pedig egy jövőálló városrész biztosítéka. A közös gondolkodás a fenntarthatósági stratégiában rejlő lehetőségek prezentálásával kezdődött, ezeket Kiss Katalin fenntarthatósági referens mutatta be.

A gondolatébresztő előadás után a civil szervezetek képviselői elmondták a véleményüket, az észrevételeiket, és vállalásokat tettek a fenntartható működésre. Ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány:

  • szemétszedés megszervezése közösségi szolgálatos diákokkal,
  • lakossági szemléletformáló programok adományozással kapcsolatban – okosadományozás,
  • gyakori probléma a megfelelő helyiségek hiánya – ebben a civil szervezetek egymás segítségére lehetnek, illetve a kerületi lakosság és a vállalati szektor segítségét is lehetne kérni,
  • játékok továbbadományozása, szülők megtanítása, hogyan készítsenek a gyerekekkel közösen játékokat,
  • környezetvédelmi munkacsoportok alakítása óvodákban – gyerekek (és rajtuk keresztül a szülők) környezettudatosságra nevelése,
  • a kerület padjainak felújítása örökbefogadási program keretében,
  • a kerület meglévő, hagyományos programjaiba beemelni minél több fenntarthatósági szempontot

Az ötletbörze elemeit az önkormányzat szakemberei figyelembe veszik a Fenntarthatósági stratégia cselekvési tervének kidolgozásakor, és beépítik azokat a megvalósítandó programokba.

Azoknak az érdeklődő civil szervezetek, amelyek nem tudtak részt venni  programsorozat első előadásán, 2021. április 21-én 18 órakor hasonló tartalommal tartunk előadást. Regisztrálni a bercsenyi.kinga@obuda.hu e-mail címen lehet. A visszaigazoló e-mailben küldjük az online esemény linkjét.

A visszajelzések alapján, a részt vevő civil szervezetek rendkívül hasznosnak találták az eseményt mint a közös gondolkodás platformját, valamint az együttműködési lehetőségek feltérképezését.