Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Támogatások a kerületi nehézsorsúak megsegítésére

2017. november 29., 08:15

Az önkormányzat töretlenül azon fáradozik, hogy valamennyi kerületi rászorulóról gondoskodjon. Karácsony közeledtével saját erőforrásai és a helyi civil szervezetek bevonásával segíti a kerületi szűkölködőket.

A közös segítő tevékenységet egész évben végezik az intézmények, de az adventi időszakban még nagyobb figyelmet fordítanak erre. A Képviselő-testület döntése értelmében idén is 15 millió Ft-ot fordít az önkormányzat karácsonyi támogatásokra.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek, ill. az óbudai jövedelempótló támogatásban részesülő személyek (kb. 700 fő) 8.000 Ft/fő karácsonyi segélyt kapnak.  Támogatásban részesülnek továbbá az önkormányzati fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények és óvodák is a karácsonyi ünnepségek szervezéséhez, valamint a gyermekek és az ellátottak számára ajándékcsomagok készítéséhez. Így kaphatnak ajándékcsomagot az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény által a szociális étkeztetést, a házi segítségnyújtó szolgáltatást és a nappali ellátást igénybe vevők, a Védőnői Szolgálat által több mint 100 kisgyermekes család, az Óbudai Egyesített Bölcsődék által a bölcsődés kisgyermekek, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ és az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ által pedig több rászoruló család.

A Tankerületi Központhoz tartozó iskolák az ünnepi készülődéshez 250-300 cm-es, összesen 30 db lucfenyőt kapnak.

A tavalyi évhez hasonlóan az önkormányzat Képviselő-testülete idén is úgy döntött, hogy fenyőfaadománnyal enyhíti a nehézsorsú családok ünnepi kiadások miatti terheit. 400 db fenyőfa kerül kiosztásra az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ által gondozott családok között.

A kerületi lakosok számára történő adománygyűjtésben és osztásban évről évre meghatározó szerepet vállal az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ. Az adventi időszakban az alábbi programokkal készülnek.

December elején az intézmény gondozásában lévő 45, három vagy több gyermeket nevelő család vehet át a DM, illetve a Vöröskereszt jóvoltából csomagokat, szintén advent első hetén a Váradi utcai telephelyen az Összefogás Óbudáért Egyesülettel közösen az Egyesület felajánlásából 90 család számára kerül tartós élelmiszereket tartalmazó csomag kiosztásra. November 24-26 között a Budakalászi Auchan Áruházban az intézmény adománygyűjtést rendezett az Élelmiszerbank jóvoltából. Ez a gyűjtés a tavalyi évben 5 tonna tartós élelmiszert  összegyűjtését eredményezte. Ugyancsak a Családsegítő nehéz sorsú családjai kapják a  VASAS SC. által összegyűjtött adományokat, ráadásul az adományozók neves sportolók, akik személyesen adják át ajándékaikat. A Soroptimist Budapest is az átmeneti otthon lakóira gondolt, amikor felajánlotta a DM utalványokat tartalmazó adományát. Az Óbudai Egyesített Bölcsődék közreműködésével a bölcsődés gyermekek szülei által felajánlott játékok is Családsegítő rászoruló családjainak igyekszik emlékezetessé tenni az idei karácsonyt.

További jótékonysági akciók, amelyek a nehéz helyzetben lévő óbudai családoknak  okoznak az ünnepekkor örömet:

December  15-én 16.30 órakor az Intézmény a Fő téren veszi át a III. kerületi általános iskolák által feldíszített 15 db karácsonyfát.
December  16-án 11-13.00 óra között a Flórián téren a Családsegítő munkatársai is közreműködnek az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány karácsonyi melegétel osztásában. A 800 adag meleg étel mellett a rászorulók 20-25 féle tartós élelmiszerből összeállított élelmiszer csomagot is kapnak.
December 16-án a Váradi utcai telephelyen fenyőfaosztás a rászoruló családoknak. Terveik szerint ajándékcsomagot is készítenek mellé.
December 20-án 100 db 10 kg súlyú csomag kiosztása az Intézmény által delegált családoknak a Vöröskereszt Szőlőkert utcai telephelyén.
December 19-21. között az Élelmiszerbank által szervezett adománygyűjtés eredményeképpen kb. 800 fő számára tartós élelmiszercsomagot oszt ki Belső-Óbudán és Békásmegyeren az Intézmény a gondozott családok számára.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ (ÓRFK) az idei év végén kétféle vásárt is szervez, ahol lehetőség nyílik megvásárolni az intézmény ellátottjainak saját készítésű termékeit, dísz- és használati tárgyait, karácsonyi ajándékokat, rongyszőnyeget, kerámia kaspókat.

Az egyik a 120 éves Szent Margit Kórház javára szervezett jótékonysági vásár , az alábbi helyszínen:

2017. december 16. 09-13 óra Óbudai Kulturális Központ (a Védőnői Szolgálattal közösen)

Az Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatával közösen szervezett jótékonysági vásárból befolyt teljes összeggel a Kórház Újszülött Osztályának új inkubátor és lélegeztető gép, valamint a Fejlődésneurológiai Osztály speciális eszközeinek beszerzését támogatják. A vásárra a lakosság részéről várnak adományokat. A szervezők a vásár után a megmaradt adományokat a kerület szociális intézményeiben, anyaotthonaiban osztják szét.

Az intézmény portékáival adventi vásárok keretében még az alábbi helyszíneken találkozhatnak mindazok, akik a vásárlással is támogatni kívánják az intézmény ellátottjait:

2017. december 1. 10-12 óra Fogyatékosok Világnapja ünnepség Óbudai Kulturális Központ

2017. december 7. 09-12 óra Flórián Üzletközpont

2017. december 8. 09-12 óra Flórián Üzletközpont

2017. december 12. 09-12 óra Flórián Üzletközpont

2017. december 14. 09-12 óra Flórián Üzletközpont

  1. december 13-án szerdán 12-15 óra Szellő utcai EGYMI iskola

A fenti időpontokon túl az Intézményben 8-16 óra között december hónapban folyamatos vásárral várják az érdeklődőket. Az intézmény december 1-jén nagyszabású ünnepséggel készül a Fogyatékosok Világnapjára, amelyet az Óbudai Kulturális Központban rendeznek meg.

Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idén is meghitt karácsonyi ünnepségeket rendez nyugdíjas ellátottjainak a kerület 10 idősek klubjában és a Derűs Alkony Gondozóházban.

Ezekre az alkalmakra az Intézmény az Önkormányzat támogatásából vendéglátással, ajándékcsomagokkal készül, a kerületi óvodások és iskolások pedig betlehemezéssel, karácsonyi műsorral kedveskednek.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata évek óta elszántan küzd a gyermekéhezés ellen, és folyamatosan keresi annak megoldását, hogy az iskolai szünidők alatt egyetlen gyermek se maradjon meleg étel nélkül. 2013 óta ezért a kerületi rászoruló gyermekek részére idén is biztosítja – előzetes kérelem esetén – a téli szünetben az ingyenes ebédet.

Az önkormányzat szociális tevékenységét a Fischer Ágoston Program foglalja össze, amelyről bővebben ITT tájékozódhat.