Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fényvisszaverő csíkkal tettük biztonságosabbá a kereszteződést – Találkozó a helyreállított aranyhegyi határkőnél

2021. július 22., 15:35

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat helyreállíttatta a súlyos kárt szenvedett, kettétört aranyhegyi határkövet. Ebből az alkalomból kötetlen beszélgetésre hívtuk a környéken élőket. Köszönjük, hogy ennyien eljöttek!

A főváros 1873-as egyesítésének emlékére Budapest akkori vezetése 1878 és 1882 között határkövek sorát állította fel. A harmadik kerületi, aranyhegyi, a Határkő és a Jutas utca sarkán álló – amely korábban súlyos kárt szenvedett, és amelyet most helyreállítottunk – a 123. a sorban.

„2023-ban, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének százötvenedik évfordulójára készülünk, a helyi megemlékezések egyik szép, szimbolikus helyszíne lehet ez a határkő – mondta Kemény Vagyim, az Óbudai Anziksz főszerkesztője. – Hiszen helyi történelmünk része, idetartozásunk jelképe.”

Az itt élők nagy örömmel fogadták, hogy a határkövet sikerült helyreállítani. Ahogyan az egyik, környéken lakó fogalmazott: „A pogánytorony és a közeli kistemplom mellett ez képvisel közösségi emléket itt, Aranyhegyen, így számunkra érték.”

Nem csupán a határkő körüli szalagok lebontásának alkalmából találkoztunk, beszélgetésre is hívtuk a környéken élő lakosokat. Helyi ügyekről, aktualitásokról kérdeztük a véleményüket, ezek között esett szó arról, hogy a helyreállított határkő, azaz a Határkő és Jutas utca veszélyes kereszteződésében a további balesetek megelőzése, a forgalom csillapítása komoly kívánalom. Ennek egyik első lépése lehet a már az önkormányzat által kihelyezett fényvisszaverő csík a határkő körül.

Kemény Vagyim, aki tanácsadóként is dolgozik a polgármesteri hivatalban, javasolta, hogy a párbeszéd folytatódjon, egyik formája lehetne például egy kerekasztal-beszélgetés a közeljövőben, amelyen a lakosok mellett többek között szakértők vennének részt, egy-egy kérdésre pontos választ adva, illetve közös megoldásokat keresve.

Önkormányzatunk immár második éve tartó közösségi költségvetés programja szintén kiváló fóruma lehet, hogy a helyiek kiálljanak egy-egy fontos ügy, fejlesztés mellett.

 

Kemény Vagyim

Kemény Vagyim, az Óbudai Anziksz kulturális magazin főszerkesztője

határkő szalaggal

Budapest egykori határát jelzi

Kemény Vagyim

„A helyi megemlékezések egyik szép, szimbolikus helyszíne lehet ez a határkő”

határkő szalag nélkül

Fehér fényvisszaverő csík segíti az erre közlekedőket