Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Figyelem: ma éjféltől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe!

2021. június 21., 16:43

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható, ezért dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 22-én (kedd) 00:00 órától június 24. (csütörtök) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, a dekoncentráció miatt vezessenek óvatosan.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra, folyadékbevitelre. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót sem, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listája, amelyeket bárki igénybe vehet, ITT elérhető.

A lakosság részére összeállított hasznos tanácsokat ebben a dokumentumban is megtalálják.

A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

A Hűsítő Budapest program egyik fontos eleme az ivóvíz biztosítása a köztereken. A csapvíz nemcsak egészségügyi okokból, de a környezetvédelem miatt is fontos, hiszen csapvíz fogyasztásával nem szükséges műanyag palackos vizet vásárolnunk. Budapesten tiszta és egészséges az ivóvíz, így a városvezetés igyekszik a lehető legtöbb lakóhoz és turistához ezt eljuttatni a köztereken is.

A Fővárosi Önkormányzat a Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 22 ivókút mellett idén 12 kúttal növeli a számukat a város számos pontján.

Az ivókutak pontos helyszíne a Hűsítő Budapest oldalon érhető el egy online térképen.

 

Ivóvíz-közkifolyók a harmadik kerületben:
Akácfa utcai játszótér
Arató Emil tér, fitneszpark
Bebó Károly utcai játszótér
Boldog Sándor István park
Csobánka tér, fitneszpark
Csobánka tér, ivókút
Hatvani Lajos – Pünkösdfürdő fitneszpark
Heltai Jenő tér és Traianus tér 2 db
Hímző, Bogár, Pünkösdfürdő, játszótér
Hold udvar, játszótér
Huszti út, Boglya u., fitneszpark
Huszti út 2-6., játszótér
Juhász Gyula 11-13., játszótér
Juhász Gyula 2-4., játszótér
Juhász Gyula 6 -8., játszótér
Kabar utca 5., játszótér
Kanóc u., fitneszpark
Kanóc u. játszótér
Mészkő park
Traianus tér
Laktanya u. fitneszpark
Lékai bíboros tér
Meggyfa u., fitneszpark
Meggyfa u., játszótér
Reviczky ezredes utcai játszótér
Szilke utca, Bálint György u. közti játszótér
Templom utcai játszótér
Zemplén Győző utcai Máltai játszótér
Zipernowsky sétány
Szindbád utcai játszótér