Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fizetésképtelenné válhat Budapest novemberre

2021. január 7., 17:43

Elfogyhat a főváros pénze novemberre, ha a kormány valóban megfelezi az iparűzési adót, ami 15-20 milliárd forinttal kurtítja meg Budapest költségvetését – mondta el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

„A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – közölte a főpolgármester-helyettes. Véleménye szerint szerint 2021 végére így veszélybe kerülhet a bérek kifizetése és az intézmények fenntartása is.

A kormány döntését az önkormányzatiság kivégzésének nevezte korábban Karácsony Gergely is. A főpolgármester szerint Budapestnek teljes kompenzációra van szüksége, miután a főváros – és az ország más önkormányzatai – már így is súlyos költségvetési nehézségekkel néznek szembe: egyrészt a koronavírus miatti pluszfeladatok ellátása következtében, másrészt a járványra hivatkozó kormányzati döntések miatt, amelyek alapján ingyenessé vált a parkolás, elvonták az önkormányzatoktól a gépjármű- és az idegenforgalmi adót, és Budapest 36 milliárd forint szolidaritási adót köteles fizetni.

Budapest 139 milliárd forint iparűzési adóval számolt eredetileg. Az ezzel kapcsolatos kedvezményt a cégeknek február 25-ig kell kérniük, ezután derül ki, hogy mekkora kieséssel kell számolnia a fővárosnak.