Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fizetőparkolás Kaszásdűlőn

2017. április 19., 08:27

Belső-Óbudán a fizetőparkolás bevezetésével megszűntek a parkolás problémák, a várakozás feltételei rendeződtek, ugyanakkor az agglomerációból érkezők P+R parkolónak használják Kaszásdűlőt és környékét.

Budapesten a járművel várakozás rendjének egységes kialakítását a Fővárosi Közgyűlés vonatkozó rendelete szabályozza, ezzel összhangban alkotta meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselőtestülete is a helyi parkolási rendeletét.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2015. július 31-én vezette be fizető parkolási rendszert Belső-Óbudán. A meglévő fizető várakozási övezeteken belül az óbudai lakosokat érintő parkolási problémák megszűntek, a várakozás feltételei rendeződtek. Ugyanakkor az agglomerációból érkező gépjárművezetők a kerület fizető várakozási övezetein kívül eső, kaszásdűlői területeit továbbra is P+R parkolóként használják, ez az ott lakó óbudai polgárok parkolási lehetőségeit ellehetetleníti. Mindezek alapján indokolttá vált egy újabb, 5. díjtételű fizető várakozási övezet kialakítása Kaszásdűlőn, a Bojtár utca – Huszti út – Kazal utca – Szentendrei út – Záhony utca – Sujtás utca – Gázgyári lakótelep III. csoport – Gázgyár utca – Ángel Sanz Briz út – Duna folyam – Bogdáni út – Hévízi út – Vörösvári út – Bécsi út által határolt területen.

Az óbudai fizetőparkolási rendszer a fővárosi parkolási rendelet által biztosított hozzájárulásokon túl a környező kerületekhez képest egyedülállóan széles körben biztosít további kedvezményeket. A III. kerület nemcsak, hogy további kedvezményeket biztosít, de a Fővárosi Közgyűlés rendelete által szabályozott hozzájárulásokat is kiemelten kedvező mértékben nyújtja, így például a maximálisan adható mértékben biztosítja a gazdálkodói várakozási hozzájárulást. Szintén kivételes ebben a körben, hogy a lakossági várakozási hozzájárulást nemcsak az első, hanem a második gépjármű után is 100%-os díjkedvezménnyel biztosítja az övezetben lakók számára. A helyi parkolási rendelet által biztosított további kedvezmények az övezeten kívüli kedvezmény, a gyermekszállítási kedvezmény, az alkalmazotti kedvezmény, a lakossági várakozási kedvezmény, a háziorvosi kedvezmény és az egyedi kedvezmény.