Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fizetős parkolás Kaszásdűlőn – „Az itt élő óbudaiak gondjait szeretnénk megoldani”

2020. július 28., 14:59

Augusztus 3-tól indul Kaszásdűlőn a fizetős parkolás. A parkolási rend megváltozása kapcsán, ahogyan mindenütt, itt is ellentétes érdekek ütközhetnek. A kaszásdűlőt érintő döntés az itt lakókat kívánja támogatni: otthonuk közelében parkolhassanak autóikkal. Az új fizetős zónáról Béres András harmadik kerületi alpolgármestert kérdeztük.

„Régi, az előző városvezetéstől és önkormányzattól megörökölt problémáról van szó,” – mondja Béres András Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának alpolgármestere, aki a Római-part és a kultúra ügyei, valamint a fővárosi kapcsolatok mellett a parkolást érintő feladatokért is felel. – „A kaszásdűlői terület, melyről beszélünk, a fizetős zóna határán fekszik. Így azok a fizetős utcákban élők, akiknek nincsen engedélye, átparkolnak ide. Miközben egyre többen P+R parkolókén használják a területet: itt teszik le autójukat és innen autóbusszal vagy HÉV-vel folytatják útjukat. Mindez szinte teljesen ellehetetlenítette az itt élők helyzetét, azt, hogy otthonuk közelében parkolhassanak.”

A zóna fizetőssé tétele, természetesen, csak átmeneti megoldás, hangsúlyozza az alpolgármester. A hosszú távú megoldás több, az igényeknek megfelelő számú P+R parkolóhely kialakítása lenne a főváros határaiban, amely kormányzati feladat.

„S mivel az itt élő óbudaiak gondjait szeretnénk megoldani, nem is gondolkodtunk abban, hogy nyereséget hozzon ez a változtatás,” – folytatja Béres András. – „Hiszen a cél az, hogy a lakók ingyen parkolhassanak, ráadásul Budapesten itt a legalacsonyabb a díjszabás: 175 forint óránként, miközben a fizetős zóna kiépítése és ellenőrzése szintén költséges. S igyekszünk kedvezményekkel is minél gördülékenyebbé tenni a hétköznapokat, így például lakásonként két autóra kérhető engedély a kerületünkben, és ami szintén igen ritka Budapesten: a bejelentett albérlők számára is biztosítjuk a parkolást.”

Augusztus 3-án, hétfőn indul az új parkolási rend!

Bogdáni út – Hévízi út – Vörösvári út – Bécsi út – Fehéregyházi út – Kunigunda útja – Rádl árok – Huszti út – Kazal utca – Szentendrei út, valamint a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Jégtörő utca – Ángel Sanz Briz út – Reichl Kálmán utca – Gázgyár utca által határolt területen lesz díjfizetős a parkolás.

Ahogyan a harmadik kerület többi részén, úgy itt szintén mentesség, illetve kedvezményes díjfizetés biztosított a helyben lakók, illetve az itt dolgozó közalkalmazottak számára.

Az ehhez szükséges kérelmeket elektronikusan vagy postai úton küldhetik el, az Óbudai Parkolási Kft. munkatársai pedig az ügyfélszolgálaton (Vihar utca 17. szám alatt) várják azokat, akik személyesen szeretnének ügyet intézni. Honlapjukról www.obudaiparkolas.hu a szükséges nyomtatványokat letölthetik és ugyanitt a szükséges információkat megtalálják, valamint Call center szolgálatuk is hétköznapokon 8 és 18 óra között fogadja az ügyfelek hívását a +36 21 208 8002 helyi tarifával hívható telefonszámon.