Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fogadalmi oszlop a Hadrianus és a Hatvany Lajos utca sarkán

2017. december 18., 18:28

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Hadrianus emlékév alkalmából Békásmegyeren a császárról elnevezett utcában fogadalmi oszlopot állított.

A békásmegyeri Hadrianus utcában nemrégiben felállított oszlop eredetije Aquincum katonavárosának egyik villájából származik. Az ún. fogadalmi oszlopot – amelynek tetején eredetileg Jupiter Teutanus isten szobra állt, mészkőből faragták és  a Kr.u. 3.században állíthatták.

A mostani oszlopállítás apropóját az adja, hogy Hadrianus császár – aki trónra lépése előtt Aquincumban volt helytartó és akinek Óbuda római kori városelődje nagyon  sokat köszönhet – éppen 1900 éve, Kr.u. 117-ben öltötte magára a császári bíbort. Az oszlop eredetije az Aquincumi Múzeum állandó kiállításában látható.

 

Az oszlop

Az oszlop mint jelkép szinte minden mitológiai rendszerben megjelenik. Legkézenfekvőbb jelentése a világokat összekötő és elválasztó világtengely (axis mundi), ami sokszor világfaként vagy életfaként jelenik meg.A rómaiaknál felállított fogadalmi- és a dicső tetteteket megörökítő oszlopok szintén az égbe vezető út, a megistenülés, a felemelkedés kifejezői. Ennek megörökítésé több módon is lehetséges volt. A legegyszerűbb egy felirat, amiben az isten(ek)nek ajánlva az oszlopot, leírja, hogy mit vitt végbe. A másik eset, amikor az isten-oszlopok díszítését követve az oszlopon felkúszó spirális utat a véghezvitt harci tettek képeivel díszítették, végül csak felállították a győztes szobrát az oszlop tetejére, az isteneket megillető helyre.

Forrás: http://roma-szenvedely.uw.hu/latnivalok/