Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fogyatékosság-barát munkahely lett a Polgármesteri Hivatal

2015. március 25., 11:06

Több éves munka eredményeképpen kapta meg a hivatal március 24-én a fogyatékosságbarát munkahely elismerést, amelyet Kelemen Viktória alpolgármester és Vágó Nikolett nemzetiségi és esélyegyenlőségi referens vett át.

Kelemen Viktória Vágó Nikoletta

A megváltozott munkaképességű munkatársakkal szembeni érzékenység természetes: ez is az önkormányzat legfőbb célkitűzésének számító közösségépítés része – mondta beszédében az alpolgármester asszony.

Két évvel ezelőtt, 2013 decemberében tett először hivatalos nyilatkozatot Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata arról, hogy elkötelezi magát a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása mellett. Minderre az Országházban, egy ünnepségen került sor, ahol mintegy 50 másik önkormányzat nyilatkozott hasonlóképpen.

Természetesen a megváltozott munkaképességű kollégák iránti érzékenység már e hivatalos vállalás előtt is jellemző volt az önkormányzatra – mondta Kelemen Viktória. 2014-ben írták ki a pályázatot a fogyatékosság-barát munkahely címre, ekkorra már magától értetődő volt, hogy pályázunk.

fogyatékosbarát munkahelyA díjat brit inspirációk alapján a Salva Vita Alapítvány vezette be 2010-ben Magyarországon, azóta az alapítvány, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, valamint a Szövetség a Kiválóságokért Közhasznú Egyesület közösen ítéli oda minden évben. Érdekesség, hogy eddig elsősorban vállalatok, ezek között is nagyobb cégek nyerhették el, önkormányzat igen kevés szerepel a sorban.

Több vállalást kellett teljesítenünk, hogy elnyerhessük ezt a címet, amely egyébként egy két évre szóló erkölcsi elismerés: ennyi időre tehetjük ki a hivatal épületére a díj elnyerését jelző logót – fűzte hozzá Kelemen Viktória. – Az egyik vállalásunk a hivatal épületének akadálymentesítése volt, a munkatársaink között dolgozik esélyegyenlőségi referens, és olyan recepciós kolléga is, aki rendelkezik jeltolmácsi végzettséggel, továbbá alkalmazunk megváltozott munkaképességű kollégát. A díj kötelez is, és szeretnénk megfelelni az elvárásoknak. Ebben az évben újabb megváltozott képességű munkaerőt veszünk fel, és elkezdjük akadálymentessé tenni az önkormányzat honlapját. Mindez magától értetődő. Mottónk, hogy közösséget építünk. És ennek a közösségnek mindenki teljes értékű tagja.