Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Főhajtás nemzeti hőseink előtt

2020. október 6., 16:09

Október hatodika, aradi vértanúk, nemzeti gyásznap. Ezen a napon tisztelgünk azok előtt a hősök előtt, akik életüket áldozták a szabadságért. Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László néma főhajtással adózott a hősök emlékének.

„Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott – hősi áron –
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.”

(Ady Endre: október 6.)

Ady Endre sorai hűen adják vissza a nemzet kollektív gyászát, és az utolsó perceikkel is példát mutató szabadságharcosok iránt érzett tisztelettel vegyes fájdalmat. A szabadságért való küzdelem elbukása utáni véres megtorlás célja a politikai vezetés lefejezése és a megfélemlítés volt. A magyar népnek a történelme során számtalanszor kellett megküzdenie szabadságáért, olykor kilátástalan harcot vívni az elnyomás ellen.

A fegyverletételt követő bosszúálló tisztogatást a magyarok oldalán harcoló nemzetiségek – közöttük az örmény nemzetiségű közkatonák és tisztek együtt szenvedték el társaikkal. Köztük volt Czetz János, Bem József alvezére is.

Dr. Kiss László a megemlékezés és tisztelet koszorúját Czetz János szobránál helyezte el, néma főhajtással emlékezve az „aradi golgota” áldozataira.

Magyar és nemzetiségi elődeink aktív, példamutató és kezdeményező közösséget alkottak,  rajtunk a sor, hogy ehhez az örökséghez méltóvá váljunk.