Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Főkertésze lesz a kerületnek, és a Szentlélek téri pavilonok is megújulnak

2020. augusztus 28., 11:46

Augusztus 28-án rendkívüli ülést tartott Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete. Döntés született egyebek mellett az időskorúak számítógép-használatának további támogatásáról, főkertész kinevezéséről, és határoztak a Solymár utcai bölcsőde épületének támogatásáról is.

Kerületünk történetében először főkertészt neveznek ki. A képviselő-testület döntése mögött az egységes zöldszemlélet fenntartásának szándéka áll, a zöldinfrastruktúra és a további fejlesztések biztosítása.

Határozat született pályázat kiírásáról is, ugyanis az Óbudai Egyesített Bölcsődék, valamint az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény intézményvezetőinek megbízása év végén lejár. A pályázati kiírásokat a szokásos módon teszik közzé, a felhívás az Óbuda Újságban és az obuda.hu-n is meg fog jelenni.

Döntöttek a Nemzetközi Számítógép-kezelői Jogosítvány megszerzése program folytatásáról is, hiszen sikeresen működik, jelentős számban vesznek részt rajta kerületünk diákjai – az elmúlt tanévben kétszáznál is több új vizsgázó lépett be a rendszerbe. A bizonyítványt szerzettek is ennyien lennének, ám az egészségügyi veszélyhelyzet miatti zárlat sokuk vizsgáit késlelteti. Az Óbuda Újságban és online felületeken is hírt ad az Önkormányzat a program pontos tartalmáról.

Továbbra is támogatni kívánják az időskorúak számítógép-használatát, határozott a képviselő-testület az ülésen. Az oktatás eddigi nyilvánvaló sikerei és népszerűsége egyértelműen a folytatás mellett szólnak, a tanfolyamokon jelentős számban vettek részt kerületünk nyugdíjasai. Részleteket szintén az Óbuda Újságban és a honlapon közöl az Önkormányzat.

Óbuda kapuja néven pályázati felhívást tesznek közzé, amely az elkövetkező hetek egyik legizgalmasabb kiírásának ígérkezik. A Fő tér közvetlen szomszédságában, a Szentlélek téren jelenleg üzemelő pavilonok helyén – mivel határozott idejű szerződéseik december 31-én lejárnak – a műemléki környezetbe illő, igényes kialakítású pavilonok kialakítására és üzemeltetésére lehet pályázni, legalább ötéves időtartamra. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. október 15.

A Solymár utcai bölcsőde épületének fejlesztéséről, korszerűsítéséről, további támogatásáról is határozat született, valamint az önkormányzati tulajdonú, Bivalyos utca 76/B. szám alatti ingatlan értékesítésére, illetve bérbeadására vonatkozó nyilvános pályázatok kiírásáról is. A kerület fontosnak tartja, hogy ötletpályázatok mentén dőljön el egy-egy ingatlan sorsa, nyitott a legkülönfélébb ötletekre, a legjobb szolgáltatásjavaslatok megvalósításának támogatására.

A képviselők végül döntöttek az ,,Európa a Polgárokért Program – Testvérvárosi projekt” keretében történő pályázaton való indulásról is. A részvétellel lehetőség nyílna újabb zöldprogram-sorozat megvalósítására a határokon átnyúló partnerség révén, a környezetvédelem mellett pedig olyan fontos kérdéseket is érint a projekt, mint a társadalmi szerepvállalás vagy a társadalmi bevonás. Partnervárosként Varsó Bemowo kerülete, valamint Bécs III. kerülete csatlakozna Óbuda-Békásmegyerhez.

 

Szkaliczki Tünde, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP frakciószövetség vezetője a testületi ülés eseményeiről:

A nyaralásból visszatérve ismét fontos döntéseket hoztuk meg az augusztus végi testületi ülésünkön. Talán az egyik legfontosabb lépés, hogy Óbuda történetében először főkertész kerül kinevezésre. Ezzel még magasabb szinten igyekszünk kezelni a zöld területek ápolását, megőrzését és fejlesztését. Döntöttünk az Óbuda kapuja pályázat kiírásáról is, így hamarosan egységes és városképbe illő pavilonsorral fognak találkozni a Szentlélek téren igyekvő kerületen belüli és kívüli polgárok.

Szintén elindítottuk a Solymár utcai bölcsőde felújítását. A projekt végére megújul az intézmény konyhája, és napelem fejlesztésre is sor kerül a következő évben. Fontosnak tartjuk, hogy a kerületi intézmények működése során egyre több megújuló energiát vonjunk be, ezért is komoly előrelépés ez a projekt.

A testvérvárosi kapcsolatok ápolása jegyében közvetlen EU-s forrásra fogunk pályázni Varsóval és Béccsel közösen. Bár Magyarországon eddig nem voltak hagyományai az ehhez hasonló programoknak, siker esetén fontos tapasztalatokat cserélhetünk. Jövőre pedig az Európa-napon kerülhetünk közelebb a két kelet-közép-európai testvérvárosunkhoz egy közös rendezvény keretében. De ehhez még kell egy sikeres pályázat!

Ha valamiben teljesen egységes Óbuda, akkor Göncz Árpád emlékének tiszteletében biztosan. Éppen ezért biztosítunk a Göncz Árpád Alapítvány részére egy kedvezményes helyiséget. Így a néhai köztársasági elnök hagyatékát méltóképpen tudják tárolni a tervezett emlékhely elkészültéig.

A Fidesz megszorításai ellenére a kerület pénzügyi helyzete stabil, és a továbbiakban is mindent el fogunk követni, hogy egy élhető és fejlődő várost építsünk Önökkel közösen!

 

Puskás Péter, a Polgári Képviselőcsoport (Fidesz-KDNP) frakcióvezetője így értékelte a testületi ülés eseményeit:

Az augusztus 20-i hosszú hétvége után az Önkormányzat szakbizottságai, valamint a Képviselő-testület is ülésezett. A Pénzügyi Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottság ülésén szerepelt az „Önkormányzati újság legyártása terjesztéssel” tárgyú közbeszerzés lezáró döntésének meghozatala. A közbeszerzést a hivatal indította, a bizottság tájékoztatása nélkül, de a döntést a bizottsággal kívánta az Önkormányzat vezetése meghozatni. Tiltakoztunk az eljárás ellen, hiszen a bizottsági tagok nem ismerték a közbeszerzés tárgyát, műszaki tartalmát, így szerintünk nem voltak abban a helyzetben, hogy győztest hirdessenek. Különös pikantériája még az ügynek, hogy összesen egy ajánlattevő jelentkezett az eljárásban, így érdemi verseny nem alakulhatott ki. A nagyobb volumenű közbeszerzéseknél a balliberális képviselők mindig ragaszkodtak hozzá, hogy csak akkor lehessen eredményt hirdetni, ha legalább két érvényes ajánlat érkezik. Ebben a közbeszerzésben ez nem volt fontos számukra.

A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, valamint a Képviselő-testület is tárgyalta a kerületben elrendelt változtatási tilalmak bizonyos ingatlanokról történő levételét. Megdöbbenéssel olvastuk az előterjesztésben, hogy a Pünkösdfürdő utcától északra eső Duna parti szakaszon egy ingatlantulajdonos kérelmére fel akarták oldani a változtatási tilalmat annak érdekében, hogy egy üdülőnek álcázott lakópark beruházás megvalósuljon. Szerencsére a tiltakozásunknak köszönhetően az előterjesztők „meggondolták magukat”, és elálltak a szándékuktól. Megdöbbentő, hogy egyáltalán ez az előterjesztés megszülethetett akkor, amikor teljes konszenzus van abban, hogy a lakópark építéseknek gátat kell szabni a Római part térségében.

A Képviselő-testület napirendjén szerepelt még a „Siófok-Szabadisóstó területén lévő egyes ingatlanok értékesítése” előterjesztés is. Nem támogattuk a gyermektáborhoz tartozó telek meghirdetését, mert a mi terveink között a tábor fejlesztése szerepelt és nem az önkormányzati tulajdon csökkentése.