Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Folyamatosan zajlik az önkormányzati bérlakások felújítása kerületünkben

2021. május 19., 13:32

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megkezdte a tulajdonában lévő kerületi bérlakások felújítását “A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” elnevezésű VEKOP-pályázat keretében. Az elsőként felújított lakásokat ma dr. Kiss László polgármester is megtekintette Békásmegyeren.

A projekt során az egyik fő beruházási elem az önkormányzati tulajdonú lakások energiahatékonysági javításával egybekötött korszerűsítés és felújítás. Ehhez kapcsolódóan ugyanakkor olyan programok is megvalósulnak majd, amelyek célja a felújítással érintett lakosság társadalmi integrációjának, munkaerőpiaci beilleszkedésének segítése, felzárkóztató képzések megszervezése, valamint a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatások kiterjesztése és az egészségi állapotok javítása.

A most felújított öt békásmegyeri cserelakásba költöznek holnaptól annak az öt önkormányzati lakásnak a bérlői, akiknek a bérelt ingatlana az első ütemben lesz felújítva. Várhatóan 45-60 nap alatt újulnak meg a lakások, ezután a bérlők vissza is költözhetnek az eredetileg bérelt ingatlanjukba. A cserelakások bútorozottan és háztartási gépekkel felszerelve várják ideiglenes lakóikat. Ezt követően a berendezések az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központhoz kerülnek, akik rászorulóknak adják majd ezeket.

Idén összesen 23 önkormányzati bérlakást újít fel Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, jövőre pedig a rendelkezésre álló források függvényében további 18-at.

Dr. Kiss László polgármester ma megtekintette a felújított cserelakásokat, és elmondta, az önkormányzat elkötelezett a pályázat teljes megvalósítása iránt, ugyanakkor az önkormányzati bérlakásrendszer jövője jelenleg teljesen bizonytalan. Ezzel kapcsolatban már 25 szakmai szervezet is tiltakozásának adott hangot.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a bérlők jelentős kedvezménnyel bérelhetik a kerületi önkormányzati lakásokat, és mivel nagyon sok családnak nincs más lakhatási lehetősége, nagy szükség lenne arra, hogy az önkormányzati bérlakásrendszer a jövőben is fennmaradjon.