Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Folytatódik a kánikula, meghosszabbították a hőségriadót

2015. július 21., 00:01

Péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót a tisztifőorvos, a tartósan meleg időjárás az egészséges szervezetnek is megterhelő lehet.

Korábban múlt hét péntektől július 20-a, hétfő délután 4 óráig rendelte el a hőségriadót a tisztifőorvos. Most ezt hosszabbították meg péntek éjfélig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A nappali maximumok akár a 38 Celsius-fokot is elérhetik. A napi átlag hőmérséklet pedig meghaladhatja a 29 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, s kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt.

A III. kerületben számos párakapu és ivókuút áll a lakosság rendelkezésére, ezek pontos helyei megtalálhatóak korábbi cikkünkben. A hőségérzetet csökkentheti, ha szökőkutak közelében tartózkodunk, de felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kizárólag a vízpára hűsítő hatását használják ki! A szökőkutakban való pancsolás és ivás tilos, mert vegyszereket tartalmaznak. Kérjük, ne használják mosakodásra és a gyermekeket ne engedjék pancsolni bennük!

párakapu a BKH előtt 2014.06.11 (1)(1)

Címlapkép: Farkas Krisztina