Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Fontos segítség, életmentő információk tartós fagyok idejére – Figyeljünk a veszélyeztetett helyzetben lévőkre

2021. január 11., 12:34

A héten tartósan nulla fok alá csökken a hőmérséklet, egyre keményebbek lesznek az éjszakai, hajnali fagyok, ezért különösen figyelnünk kell azokra, akik veszélyeztetett helyzetben vannak. Összeszedtük, hová lehet fordulni, ha kérdésünk van, ha olyan embert látunk, akit a kihűlés veszélye fenyeget, vagy csak úgy érezzük, valakinek segítségre, támogatásra lenne szüksége.

Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével gondoskodik a hajléktalan emberek ellátásáról. A Szeretetszolgálat a Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központban (1033 Budapest, Miklós u. 32.) érhető el.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai a kerületben közterületen élő hajléktalan embereken igyekeznek segíteni. Váltott műszakban dolgoznak reggel 8 és este 10 óra között. Tevékenységüket krízisautó és diszpécserszolgálat egészíti ki, amely hajnal két óráig érhető el (utána a Menhely Alapítvány munkatársa kezeli a hívásokat). Amennyiben valaki az utcán veszélyeztetett helyzetű embert lát, hívja a +36-1/338-4186-os telefonszámot.

A nappali melegedőt nyitvatartási időben vehetik igénybe a rászorulók érvényes tüdőszűrőlelettel, az orrot és a szájat eltakaró maszkot pedig mindenkinek ingyen biztosítanak.

Mosodájukban (hétfő, szerda, csütörtök, péntek 7:00–14:30; kedd: 7:00–13:30) fürdési és mosási lehetőség van, amelyhez minden szükséges eszközt rendelkezésre áll. Szombati napokon is van lehetőség mosásra, amelyet bárki igénybe vehet, még a tüdőszűrőlelet sem kötelező. 8:00 és 10:00 óra között a munkatársak átveszik a mosni való ruhát, majd 14:00 és 16:00 óra között tisztán, szárazon adják vissza.

Ügyfélszolgálatukon (hétfő, szerda, csütörtök, péntek: 8:00–16:00; kedd: 8:00–14:00) szociális munkások segítenek tanácsadásban, iratpótlásban, szociális ügyek intézésében, illetve lehetőség van pihenésre, ételmelegítésre is, továbbá különböző kulturális és szabadidős programokon való részvételre is.

Lehetőségeikhez mérten ételt és forró teát is biztosítanak.

Tüdőszűrést minden kedden 8:30 és 12:30 között biztosítanak azok számára, akik az elmúlt hat hónapban nem vettek részt ilyen vizsgálaton. Ha a hajléktalan embernek nincs taj-fedezete, abban is tudnak segíteni.

Krízisszállásukat 19 férőhellyel tartják fenn nők számára. Az igénybevétel feltételeiről személyesen, vagy a +36-1/368-9299-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Éjjeli menedékhelyük férfiak és nők számára is biztosít hosszabb távú lakhatást 3 és 4 ágyas szobákban, felvételi beszélgetést — szabad férőhely esetén —  keddenként 8 órától tartanak.

A rászorulók számára minden hétköznap 10:00–13:00-ig ruhát osztanak az intézményben.

Ebben a különösen nehéz időszakban nagy szükség van a lelki támogatásra is. Pszichológus szakember szerda délutánonként 15:00 és 19:00 óra között – előre egyeztetett időpontban – online fogadja a segítségkérőket. Továbbá pszichiáter is rendelkezésre áll, minden csütörtök délután 16.30-tól 19.30-ig. Jelentkezni a recepcióspultnál lehet személyesen hétköznap 8:00 és 16:00 óra között. A szeretetszolgálat külön helyiséget és eszközt (laptop) minden esetben biztosít.

A lakosságtól érkező adományok leadására 15:00 és 19:00 óra között vasárnap kivételével minden nap lehetőség van a Raktár utcából nyíló oldalsó zöld kapunál. Alapvetően az évszaknak megfelelő, öt évnél nem régebbi ruhákat, hibátlan állapotú, mosott fehérneműt, zoknit, takarót, hálózsákot, játékokat, könyveket, konyhai eszközöket és tisztálkodó szereket várnak. Az adományok leadása előtt érdemes telefonon egyeztetni a +36-1/368-9299-es telefonszámon.