Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Új forgalmi rend a kaszásdűlői lakótelepen

2014. november 17., 15:10

A beruházást a parkolásszabályozás felülvizsgálata, a gyalogos közlekedés biztonságának növelése, és a lakótelep belső útjainak átmenő forgalom alóli mentesítése indokolja.

A kaszásdűlői lakótelepen szeptemberben kezdődtek meg a forgalomtechnikai változtatások kivitelezésének munkálatai. Az önkormányzati beruházás alapvető célja a gyalogos közlekedés biztonságának növelése, a lakótelep belső útjainak átmenő forgalom alóli mentesítése, a parkolás szabályozás módosításával a parkolások és a közlekedés egyszerűsítése, az utak átjárhatóságának biztosítása. Az elmúlt évek során számos lakossági megkeresés érkezett a hivatalhoz levélben, e-mailben és telefonon is, amelyekben a fenti célok érdekében kértek a lakók mielőbbi intézkedést. Lakosság fórumon, amelyet  tavasszal hirdettek meg, a lakók véleményét, javaslatait  gyűjtötte össze a hivatal, annak érdekében, hogy a valós és indokolt lakossági igények beépülhessenek a tervezett változtatásokba.

Ennek eredményeként a forgalmat több ponton egyirányúsítják, mellyel a szabályos várakozóhelyek számát lehet növelni, ami különösen fontos volt a Szérűskert utcában, ahol nincs külön gyalogos járda és közút, hanem ún. vegyes forgalmú úton zajlik a közúti és gyalogos forgalom. A szűk keresztmetszetű utcákban a gyalogosok és a kétirányú forgalom meglehetősen balesetveszélyes helyzeteket eredményezett, a kommunális és közműszolgáltatók-, és esetenként a tűzoltóság járművei is csak nehezen tudták használni az utcát. Az egyirányú forgalmi rend kijelölését tehát a parkolás szabályozása és a szabálytalan járműmozgások megakadályozása is indokolta.

20141118_113917

A kivitelezés része a forgalomcsillapított övezet hangsúlyosabbá tétele, kismértékű módosítása. Ennek során ahol indokolt volt, új forgalomcsillapító küszöbök épültek, szükség esetén a meglévők átépítése is megtörtént, ehhez igazítva a korlátozott sebességű övezet határait is. A beruházás első lépéseként a kitaposott, de burkolatlan nyomvonalakon új járdák és a korlátozott sebességű övezet lakói védelme érdekében az említett forgalomcsillapító küszöbök épültek meg.

A beruházás befejező lépése lesz a parkolás gátló oszlopok telepítése. Ezeket azokon a helyszíneken helyezzük el, ahol szükség van a gyalogosok közlekedésének biztosítására, a szabálytalan parkolások megakadályozására, különös figyelemmel az oktatási intézményekre. A jövő évi tervek között szerepel még két nagyobb parkoló megépítése is, egy a Kaszásdűlő utcában egy pedig a Harang u. – Búza u. sarkán. Az említett beruházás engedélyeztetése már folyamatban van.

20141118_114417

Szintén a jövő évben várható két új gyalogos-átkelő építése a Zab u. – Búza u., valamint a Zab u. Szentendrei út csomópontjában, gyalogos kapcsolatot biztosítva a Filatorigát HÉV megállóhoz. A két gyalogátkelő tekintetében érdemes tudni, hogy a gyalogos-átkelőkre vonatkozó szabványok szerint ezen helyszíneken nem indokolt új átkelők építése a gyalogosok számát tekintve (ezt a tervező forgalomszámlálással igazolta), azonban a lakossági igényeket szem előtt tartva a kijelölését mégis fontosnak tartotta az önkormányzat.

A jelenlegi forgalomtechnikai változtatások következtében kialakult forgalmi rend változásait az önkormányzat 6 és 12 hónap múlva felülvizsgálja és amennyiben, a lakosság részéről további észrevételek, javaslatok érkeznek, az indokolt beavatkozásokat, változtatásokat a végleges kivitelézési tervbe beépíti.

A munkálatok teljesítés határideje a szerződés szerint 2015. március 31., de az önkormányzat arra törekszik, hogy az építés még az év vége előtt befejeződhessen. (Ez nagyban függ az időjárástól.)

A kaszásdűlői lakótelepen, azaz a Búza utca – Huszti út – Kazal utca által határolt területen a tempó 30-as zóna kialakítása érdekében, tételesen az alábbi  forgalomtechnikai változtatásokat észlelhetik az ott élők:

Új parkolóhelyek kialakítása a gyeprácskő burkolattal az alábbi helyszíneken:
• Köles –Szérűskert utca csomópontjában
• Szérűskert utca 2., és 35. számnál.
• Boglya utcánál a meglévő parkoló mellett, a játszótér kiszolgálására
• Apát utcában a sáros kitaposott felületek burkolásra kerültek.
• Apát utca 10-20 között új merőleges parkoló

Forgalomcsillapító küszöbök létesültek:
• Zab utca – Búza utca felőli végén
• Zab utca – Szérűskert utca csomópontban
• Zab utca – Huszti út felőli végén
• Szőlőkert utca – Huszti út felőli végén
• Kaszásdűlő utca – Huszti út felőli végén
• Boglya utca – Huszti út felőli végén
• Búza utca 2.
• Köles utca – Apát utca csomópontban

Forgalmi rendváltozás, egyirányúsírások
• Szérűskert utca a Kaszásdűlő utcától a Zab utcáig egyirányú
• Zab utca a Szérűskert utcától két irányba egyirányúsításra került mindét szakaszon
• Apát utca teljes hosszában egyirányúvá vált

Kaszásdűlő útépítés 2További változás, amelynek munkálataival már találkozhattak a Szentendrei úton közlekedők, a BKK beruházásában megvalósuló felszíni gyalogos átkelőhely létesítése, melyről korábban már hírt adtunk. Ennek eredményeképpen a Szentendrei úton a gyalogosok részére 4,5 méter szélességben, míg a kerékpárosoknak 2,5 méter szélességben alakít ki átkelőhelyet a beruházó. Itt a szabálytalan parkolás megakadályozására a gyalogos-átkelőhely előtt egy háromszög alakú szigetet építettek az útburkolatba. Ezenkívül az út közepén található járdaszigetet a gyalogosok biztonsága érdekében 1,8 méterről 2,5 méterre szélesítették. Ez a beruházás sincs még kész, jelenleg 90%-os készültségű.