Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Forgalomcsillapítás: elkészültek a tervek

2017. március 7., 08:05

Eddig négy területen – Csillaghegyen, Rómaifürdőn, Táborhegyen és Testvérhegyen születtek meg az engedélyes tervek.

A megnövekedett forgalmi terhelés eredményeként a kerület több pontján gondot okoz a parkolás, a nagy gépjárműforgalom okozta torlódások, és az egyes területeken tapasztalható gyorshajtás.  Napjainkban számos eszköz létezik a közlekedési problémák megoldására, melyek közül az egyik legrugalmasabb opció a forgalomtechnika módosítása.

Budapest területén alapvetően a Budapest Közút Zrt. feladata a forgalomtechnikai problémák kezelése, ám Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata úgy döntött, hogy a gyorsabb megvalósítás érdekében többletfeladatot vállal, és – kerületrészekre bontva – elkészíti a forgalomcsillapítási koncepciókat.

2016-ban összesen kilenc kerületrészre kezdte meg a forgalomcsillapítási koncepciók kidolgozását: Csillaghegy, Ürömhegy, Rómaifürdő, Remetehegy, Táborhegy, Testvérhegy, Aranyhegy, Mocsárosdűlő, valamint a Pók utcai lakótelep kerültek kiválasztásra. A tervezési folyamat a következőképpen néz ki:

A kerületi sajtóban közzétett felhívásra az érintett lakók online űrlap segítségével, kerületrészekre bontva megoldási javaslatokat adhatnak azokra a forgalomtechnikai problémákra vonatkozóan, melyek megnehezítik a mindennapi közlekedést. Ezt követően a tervezők forgalmi méréseket végeznek, felmérik a területek adottságait, a problémásabb részek megvitatására pedig találkozókat szerveznek. A folyamat folytatásaként a lakossági észrevételeket felhasználva elkészülnek az egyes tervváltozatok, majd elkezdődhet a tervek engedélyeztetési folyamata is. Ennek során az önkormányzat megbízásából benyújtott tervet a forgalomtechnikai kezelői hozzájárulás megadására jogosult Budapest Közút Zrt. megvizsgálja, és vagy kiadja rá az engedélyt, vagy módosításokat javasol. Ha végül megszületnek az engedélyes tervek, és a szükséges anyagi források is rendelkezésre állnak, megkezdődhet a kivitelezés.

Eddig négy területen – Csillaghegyen, Rómaifürdőn, Táborhegyen és Testvérhegyen születtek meg az engedélyes tervek. Ezek megtekinthetőek a www.obvf.hu/forgalomcsillapitas weboldalon. Aranyhegy, Ürömhegy és Remetehegy tervei jelenleg engedélyezés alatt állnak, Mocsárosdűlő és a Pók utcai lakótelep tervei jelenleg is készülnek.

Ami a kivitelezést illeti, a kerületi költségvetés alapján Csillaghegyen már az idei évben megvalósul a tervekben szereplő állapot. Emellett újabb tervezés is indul, ezúttal a Mátyás király út – Szentendrei út – Rákóczi út által határolt területre.