Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Forgalomtechnikai változás a Hídfő utcánál

2021. február 5., 10:19

Forgalomtechnikai változás lépett életbe az elmúlt napokban a Budapest III. kerület, Hídfő utca védett övezeti, macskaköves részén: az utca érintett szakaszának bal oldalára várakozni tilos táblát helyeztek ki.

Az óbudai városképet egykoron jelentősen meghatározták a macskaköves utak. A kerületben ma már csak kevés helyen találkozhatunk velük, többek között a Fő téren és annak közvetlen szomszédságában. A tér a 19. században közlekedési szempontból is sokáig központi szerepet töltött be, az óbudai lóvasút, majd később több villamos végállomása is itt volt.

Manapság a Fő térnek nincs semmilyen közvetlen tömegközlekedési kapcsolata, és idővel a gépjárműforgalmat is korlátozni kellett, hogy a tér hangulatát és műemlék jellegét megőrizzék. Nemcsak az épületek, hanem a macskaköves utak is műemlék értékűek. A vulkáni eredetű macskakő, hivatalos nevén nagykockakő praktikus burkolat, hiszen kopásálló, és a pótlása könnyen megoldható, azonban nem a mai autóforgalomhoz tervezték. A macskakő burkolaton nagyon zajos, ha egy autó végigmegy, és ez a zaj a környező épületekre is igen nagy rezgést visz át.

A hely sajátosságait figyelembe véve ezért forgalomtechnikai változás lépett életbe az elmúlt napokban a Hídfő utca védett övezeti, macskaköves részén. A Hídfő utca érintett szakaszának bal oldalán (a Fő tér felé haladva) várakozni tilos táblát helyeztek ki. Az utca másik oldalán már hosszú idő óta megállni tilos tábla jelzi, hogy nem lehet parkolni a területen.

A közlekedés során, kérjük, figyeljenek a forgalomtechnikai változásra. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük.