Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Formabontó kiállítás és Megbocsátás Hete a Platánban

2016. szeptember 26., 12:39

Az Óbudai Platán Könyvtár egy rendhagyó kiállítással és az immár hagyományos „Megbocsátás hetével” kapcsolódik a 2016. október 3-9. között megrendezésre kerülő Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz.

torz-01Az Óbudai Platán Könyvtárban 2016. október 6-án, 18 órakor nyílik a Kötöde-csoport „NEMEXLIBRIS” című új kiállítása. A KÖTÖDE mozaikszó, amely a kötészet, tördelés és a design szavakból áll össze. A fiatal művészekből álló munkacsoport érdeklődésének fókuszában a vizuális kommunikáció, a kritikai design, illetve a felelős kreatív tervezői szemlélet áll.

A Kötöde-csoport kezdeti próbálkozásai az ex libris, mint műfaj megújítására, a modern korba való interpretálására irányulnak. A könyv hosszú évszázadokon keresztül bizonyos mértékig az elzárt tudás megszerzésének elsődleges formája volt és az ex libris, mint tulajdont kifejező jelzés pedig csak fokozta ezt az elzártságot. A könyv és az ex libris ezáltal a kisajátított tudás jelképeivé váltak.

A „Nem Ex Libris” címet viselő kiállítás olyan tárgyakat és műveket sorakoztat föl, mint például a megjelölhetetlen könyv, univerzális ex libris, a felismerhetetlenségig torzított nyomatok, műtárgyak, amelyek működés közben tekinthetők meg, próbálhatók ki.th_megbocsatas2016platan_honlapra

A tárlat reflektál az óbudai KönyvMegállókra is, mint szociálisan konstruktív köztéri bútorra. Teszi ezt olyan módon, hogy a kiállítás enteriőrjében egy, a csoport által átalakított és berendezett szekrény áll majd, amely a késő avantgárd és fluxus művészet eszközeit felhasználva elemzi az olvasók által sokat használt köztéri könyvszerkényt.

Szintén az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódva a „Megbocsátás hete” alkalmából 2016. október 3-8. között elengedjük a késedelmi díjat a határidőn túl visszahozott kötetek után mind az Óbudai Platán Könyvtárban, mind a Csobánka téri fiókkönyvtárban.

További információ: www.platankonyvtar.hu