Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Gáz, ami a Gázgyárnál történik

2018. október 19., 12:32

A III. kerület önkormányzata közleményben reagált a gázgyári talajszennyezettséggel kapcsolatban ismét felmerülő kérdésekre, felvetésekre.

A Duna alacsony vízállása nyomán újra felszínre került és láthatóvá vált az évtizedek óta tudott tény, mely szerint az egykori Gázgyár szennyezett talajából mérgező anyagok szivárognak a folyóba.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere már 2009 óta figyelemmel kíséri a területet érintő folyamatokat, tudomása van a kármentesítést célzó korábbi tárgyalásokról, érdemi lépéseket azonban csak a terület tulajdonosa, a NKM Földgázszolgáltató Zrt. tehet. A gázgyár területe nem III. kerületi önkormányzati tulajdon, a gázgyár kármentesítése nem III. kerületi önkormányzat feladata!

Mindazonáltal üdvözöljük az üggyel kapcsolatos, kiemelkedő sajtóérdeklődést, mert reményeink szerint ennek nyomán új lendületet vehet az elmúlt években holtpontra jutott folyamat. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületi lakosok érdekében minden tőle telhető segítséget megad a kármentesítés gyors és hatékony elvégzéséhez, de ez úton is felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy ennek módjáról és járulékos hatásairól az érintett lakosság biztonságát szavatolni kell, továbbá a felmerülő kérdéseikre megnyugtató válaszokat szükséges adni.