Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Gazda Albert Leningrád című könyvének bemutatójára vár mindenkit az Óbudai Platán Könyvtár

2022. június 4., 09:27

Folytatódik a Platán Pódium sorozat, ezúttal Gazda Albert Leningrád című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Milyen volt felnőni Kárpátalján a hetvenes és a nyolcvanas években? Többek között erről is beszélget Vass Norbert Gazda Alberttel a Leningrád című könyv bemutatóján június 14-én 18.00 órától az Óbudai Platán Könyvtárban.

Egy kortárs mű kortárs szemmel – ezzel a filozófiával indította el az Óbudai Platán Könyvtár 2021-ben irodalmi sorozatát, a Platán Pódiumot.

Ezúttal Gazda Albert újságíró lesz a vendég, akivel a 2021-ben megjelent, Margó-díjra jelölt Leningrád című könyvéről beszélget Vass Norbert író-irodalmár.

Gazda Albert 1966-ban született a kárpátaljai Técsőn, majd 1991-ben települt át Magyaraországra és kezdett el újságíróként dolgozni. Főszerkesztője volt az Origónak, vezetőszerkesztője az Indexnek, és főszerkesztő-helyettese a Magyar Nemzetnek a lap megszűnéséig. Jelenleg a 444.hu internetes portál szerkesztő munkatársa. 2002-től több kiadvány társszerzőjeként is találkozhattunk az íróval: Boremberek (2002), Magyar lakok – Kárpátalja (2012), Az élet értelme – Magyar Jégkorongkönyv (2016). 2021-ben jelent meg első önéletrajzi ihletésű regénye, a Leningrád, amelyet Margó-díjra jelöltek.

A könyv a Szovjetunióhoz tartozó, Técsőn élő magyarok mindennapjait eleveníti fel, ahol bár a moszkvai idő pereg, az órákat mégis a magyar tévé híradójához igazítják. A két világ között rekedt, „kint is vagyok, bent is vagyok” életérzéssel viaskodó közösség szemszögéből mesél egy hanyatló birodalom utolsó óráiról. A szerző élete első tizenhét évéből eleveníti fel a karaktereket, az érzéseket, a helyeket, a könyv mégis túlmutat az önéletrajz műfaján, inkább fejlődéstörténet, mint nosztalgia.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

a rendezveny@platankonyvtar.hu   e-mail-címen tudnak jelentkezni.

A Platán Pódium korábbi alkalmait ITT és ITT tudják megtekinteni.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak 14-én este!