Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Göncz Árpádné Zsuzsannára emlékeztünk

2020. november 23., 10:43

Dr. Göncz Árpádné, egykori köztársasági elnökünk felesége a napokban lett volna 97 éves. Kollégái és tisztelői online beszélgetésben idézték fel páratlan személyiségét és munkásságát. Dr. Kiss László polgármester videóüzenetben emlékezett meg a KézenFogva Alapítvány alapítójáról.

Dr. Göncz Árpádné Göntér Zsuzsannát, Zsuzsa nénit – ahogyan mindannyiunk szólítottuk, és említjük ma is – ez év júniusában veszítettük el. Mindannyiunk vesztesége ez. Zsuzsa néni amellett, hogy méltó és támogató társa volt első köztársasági elnökünknek, maga is dolgozott a legelesettebbekért. Az általa létrehozott KézenFogva Alapítvány küldetését így fogalmazta meg: „Mi azokon segítünk, akik még kérni sem tudnak…”

Az alapítvány azóta is egy befogadó társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékkal élők is méltósággal foglalhatják el helyüket. A szervezet munkatársai szervezték meg azt az online beszélgetést, amelyben kollégái, tisztelői idézték fel Zsuzsa néni munkásságát abból az alkalomból, hogy a napokban lett volna 97 éves.

A köszöntők között volt dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is. Többek között arra hívta fel a figyelmünket: ahogyan Zsuzsa néni hihetetlen erejét és segítő szándékát a szolgálatnak szentelte, az mindannyiunk előtt örök példa lehet. Valóban hihetetlen ereje volt, amelyet próbára is tett a sors, hiszen férje, Göncz Árpád 1957-es letartóztatása után Zsuzsanna asszony egyedül nevelte négy gyermeküket édesapjuk kiszabadulásáig.

Példájára és munkásságára az egész világ felfigyelt, számos hazai és nemzetközi díjjal, kitüntetéssel ismerték el.