Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Göncz Árpádra emlékeztek halálának évfordulóján

2019. október 6., 22:09

A néhai köztársasági elnök halálának negyedik évfordulóján megemlékezést tartottak az Óbudai Egyetem parkban, Jovánovics György szobrászművész róla készített mellszobránál.

Göncz Árpád 1922-ben született, az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult. A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első köztársasági elnökévé választották. Tisztségét 2000-ig viselte.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester helyezte el az emlékezés virágait a Bécsi úti ház falán található emléktáblánál.

Íróként és fordítóként is aktív volt, Réz Ádám után ő fejezte be J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című könyvének magyarra ültetését, de fordította Arthur C. Clarke, Agatha Christie , William Golding, John Updike, William Faulkner, Ernest Hemingway regényeit is. Számos önálló regényt, elbeszélést és színdarabot írt, volt a Holmi című irodalmi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja és a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke, és megkapta a József Attila-díjat.

Emlékét számos hely őrzi az országban: Budapest III. kerületében, egykori lakhelyén, a Bécsi úti házon emléktábla; az Óbudai Egyetem parkban a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fa és Jovánovics György róla készített mellszobra; a XIII. kerületben a Göncz Árpád Városközpont és Erős Apolka szobra; Budaörsön a Göncz Árpád utca; Százhalombattán a Göncz Árpád tér; Szegeden az egyetem parkjában a Göncz Árpád sétány; Komlón a város díszpolgárainak fasorában a közelmúltban ültetett fa és emléktábla.

Az egykori köztársasági elnök emléke előtt Kovács László, az MSZP korábbi elnöke, volt külügyminiszter, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, volt belügyminiszter és felesége, Fellegi Katalin, valamint Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke tisztelgett.

Dr. Kiss László képviselő és az óbudai baloldal polgármester-jelöltje is részt vett  a megemlékezésen.

Göncz Árpád 2015. őszén, életének 94. évében hunyt el.