Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Göncz Árpádra emlékezünk 99. születésnapja alkalmából

2021. február 10., 15:34

Göncz Árpád nem csupán abban a tíz esztendőben szolgálta a magyar demokráciát, amikor köztársasági elnök volt, hanem egész életében hitelesen képviselte a béke és a szabadság elveit. Rá emlékezünk ma, születésének 99. évfordulóján. Dr. Kiss László polgármester, a családtagok és a Göncz Árpád Alapítvány képviselője szűk körben rótta le tiszteletét. De az esti online emlékműsorba valamennyien bekapcsolódhatunk.

„Vallotta, tiszta lelkiismeretünk mellett közös bölcsességünk vezethet minket a jó irányba – idézi fel köztársasági elnökünk életművét dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere az évfordulón. – És ehhez a vallomásához  hű maradt. Hiszen Göncz Árpádot ugyan hét egyetem fogadta díszdoktorai közé, ő mégis nyitott értelemmel és szívvel fogadott minden tudást mindvégig. Amikor elbúcsúzott a köztársasági elnöki tiszttől, azzal köszönte meg az államfőként töltött tíz évet, hogy ez idő alatt sokat tanult az országról, sokat tanult önmagáról.”

A járvány hozta korlátozások miatt, kényszerűen, csak igen szűk körben kereshettük fel Göncz Árpád harmadik kerületi emlékhelyeit. Dr. Kiss László a Göncz család tagjaival és Göncz Árpád Alapítvány képviselőivel megkoszorúzta az elnök úr egykori, harmadik kerületi Bécsi úti otthonán elhelyezett emléktáblát. 1947-től élt itt évtizedeken át feleségével, Göntér Zsuzsanna asszonnyal és itt nevelték fel négy gyermeküket.

A megemlékezők felkeresték az Göncz Árpád Óbudai Egyetem Parkban álló mellszobrát, amely Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A tisztelet virágait itt is elhelyezték, ahogyan az Óbudai temetőben szintén koszorúkkal és néma főhajtással tisztelegtek államfőnk emléke előtt, aki írói és műfordítói hivatása mellett a múlt századi magyar demokratikus mozgalom kiemelkedő alakja volt, majd az 1990-ben a szabadon választott Országgyűlés elnöke, a Magyar Köztársaság elnöke két cikluson át.

Dr. Kiss László szeretettel hívja fel figyelmünket arra az online emlékműsorra, amellyel a Göncz Árpád Alapítvány készült az ünnepnapra, és amely itt, a honlapunkon is elérhető lesz február 10-én 18 órától. Emlékezzünk együtt a mindanyiunknak példát mutató államfőre.