Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Gördülékenyebbé válik az időpontfoglalás a Szent Margit Rendelőintézetben

2022. június 24., 12:00

Az Egészséges Budapest Program keretében megújult a Szent Margit Rendelőintézet betegelőjegyzési rendszere. A fejlesztés célja egyrészt a szakrendelések működésének, kapacitásának ideálisabb kihasználása, másrészt a betegek számára a szakrendelésekre történő időpontfoglalások gördülékenyebbé és gyorsabbá tétele, ezzel az egészségügyi ellátás színvonalának emelése volt.

A fejlesztést komplex igényfelmérés előzte meg, melybe a Szent Margit Rendelőintézet vezetői és munkatársai mellett a III. kerületi felnőtt és gyermek háziorvosok is részt vettek.

A fejlesztők a kiküldött kérdőívek és telefonos felmérések alapján több mint 30 III. kerületi háziorvos visszajelzését kapták meg a szokásos szakrendelési beutalásokkal és előjegyzési folyamattal kapcsolatban. A háziorvosok és a Szent Margit Rendelőintézet vezetősége által megadott információk és igények alapján elkészült az új, felhasználóbarát online előjegyzési rendszer, mely mind a háziorvosok, mind a beteg részére lehetővé teszi az online felületen történő időpontfoglalást egy-egy szakrendelésre.

Időpontfoglalás már a háziorvosnál

Az új előjegyzési felület révén a háziorvosok közvetlenül is tudnak időpontot foglalni a szakrendelésekre, azon betegek részére, akik ezt önállóan megoldani nem tudják, például az idősek, gyengénlátók, vagy más, akadályozott betegek számára. A háziorvos már az ellátás pillanatában tovább tudja irányítani a beteget a szükséges szakrendelésre, vagyis akár már a háziorvosi konzultáció keretében foglalhat a betegnek időpontot.

Időpontfoglalási lehetőség a betegek részére

A fejlesztés lakossági szempontból legfontosabb hozománya, hogy 2022. június 20-tól a páciensek már önállóan is tudnak időpontot foglalni a rendszerben, egy online felületen történő “Egészségkártya” regisztrációt követően, illetve törölni is tudják az időpontot, ha nem tudnának megjelenni a rendelésen. (https://szentmargitrendelo.egeszsegkartya.hu/)

Az előjegyzési rendszer használata előtt regisztrálni kell, mely az alábbi módokon lehetséges:

Azonnali online regisztráció esetén a páciens a felületen azonnal regisztrál, ez esetben egy időpontot tud foglalni, majd egyszer személyesen el kell mennie a Vörösvári úti vagy a Csobánka téri Szakrendelőbe, hogy a regisztrációs ponton azonosítsa magát és aláírja a rendszer későbbi, korlátlan használatához szükséges adatlapot.

Személyes regisztráció esetén a páciensnek először a Vörösvári úti vagy Csobánka téri Szakrendelők egyikében kell regisztrálnia, ott alá kell írnia az adatlapot és a megadott e-mail címére érkezett rendszerüzenet alapján véglegesítenie a jelszavát, majd ettől kezdve rendszeresen foglalhat időpontot az online felületen.

A regisztrációs adatlap személyes aláírására az érvényes adatvédelmi (GDPR) szabályozás miatt van szükség.

Fontos információ továbbá, hogy a betegek csak azon rendelésekre tudnak online foglalni, amelyekre a szakrendelő ügyfélszolgálata is ad időpontot, tehát a speciális szakrendelések, akik maguk menedzselik az előjegyzést, továbbra is telefonon lesznek elérhetők.

Ez a fejlesztés a Szent Margit Rendelőintézet reményei szerint nagyban fogja emelni a kerületi egészségügyi ellátás színvonalát, hiszen optimálisabb lesz a szakrendelések kihasználtsága, az időpontok közvetlen lefoglalása, későbbi módosítása, vagy akár törlési lehetősége révén. Amennyiben a betegek felelősen használják az időpontfoglalási rendszert, tehát a foglalt időpontban megjelennek, vagy törlik az időpontot, ha nem tudnak megjelenni a rendelésen az nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy mindenki gyorsabban jusson a megfelelő szakellátáshoz.

Regisztráció és időpontfoglalás: https://szentmargitrendelo.egeszsegkartya.hu/