Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Gyermekek szakorvosi ellátása Óbudán

2018. november 13., 08:43

Dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatójának tájékoztatása a gyermekek szakellátásáról.

Dr. Budai András

A Csobánka téri és a Vörösvári úti járóbeteg-szakrendelőben gyermekeket is ellátnak. A Szent Margit Rendelőintézet a házi gyermekorvos beutalására (pl. ortopédia, allergológia, tüdőgyógyászat) vagy beutalás nélkül igénybe vehető ellátás esetén (fül-orr-gégészet, szemészet, sebészet, bőrgyógyászat) évek óta fogadja és várja a 14 év alatti kis pácienseket.

Az alapellátást nyújtó házi gyermekorvosok pontosan fel tudják mérni, hogy az alapellátás keretében felismert betegség gyanúja esetén a gyermek további szakorvosi vizsgálata az általános járóbeteg szakellátás keretében (pl. életkorhoz kötött szűrések) elláthatók-e, vagy kizárólag gyermekellátásra szakosodott gyermekkórházi, gyermek-szakambulanciai ellátás során diagnosztizálhatók, illetve kezelhetők tovább. Ilyen speciális ellátás például a gyermek-kardiológia, gyermek hematológia, gyermek-neurológia, gyermek urológia.

A kerület mind a képalkotó, mind a laboratóriumi diagnosztika területén teljeskörűen biztosítja a 14 év alattiak ellátását, azaz kizárólag diagnosztikai vizsgálatért nem kell a kerületi gyermekeknek speciális szakkórházi ellátást igénybe venni.

A Csobánka téren a csecsemő és gyermek ultrahang vizsgálatokat előzetes egyeztetés alapján végzik. A nőgyógyászati szakrendelésen a 14. évüket betöltött fiatalokat is ellátják.

Jól működik Óbuda-Békásmegyeren a gyermekfogászat, a fogszabályozás. Az iskolaorvosi ellátás és a védőnői szolgálat magas színvonalú. Ha szükséges, a megfelelő szakellátó helyre irányítják a gyermekeket.

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a kerületben gyermek szakorvosi rendelő létesítése, az ügyvezető igazgató azt válaszolta: véleménye szerint kerületi szinten önálló szakrendelőre nincs szükség, és erre a fővárosban, sőt külföldön sincs példa. A gyermekszakellátásokat vagy integrálni kell – mint ahogy azt a III. kerület is teszi – a kerületi járóbeteg szakellátó intézménybe, vagy amennyiben szakmailag indokolt, speciális ellátási igény esetén a gyermekkórházi szakambulanciákon kell kezelni.

Hosszú ideje konszenzusos és szakmailag elfogadott betegellátás-szervezési elv, hogy a szakellátásokat oda kell szervezni és ott kell biztosítani, ahol az éves ellátott betegszám, a gyakorlati szakmai tapasztalatok, valamint az ellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételrendszer együttesen rendelkezésre áll. Ez az együttes feltételrendszer az, amely biztosítja a biztonságos betegellátást. A fent említett általános és leggyakoribb szakellátások azonban a kerületi szakrendelőkben is elérhetők. A kis, de speciális betegforgalom nem töltené ki gazdaságosan egy komplex rendelőintézet kereteit. Tavaly a Szent Margit Rendelőintézetben összesen 12 025 fő, 18 év alatti fiatal taj-számát regisztrálták, amely 27 831 orvos-beteg találkozót jelentett. Ez 10 százaléka a teljes betegforgalomnak – derül ki a statisztikai adatokból.