Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Gyermektáboroztatás és közösségépítés

2015. szeptember 16., 07:00

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ pályázati támogatással és adomány felhasználásával – hat sikeres nyári programot szervezett, így 85 rászoruló, veszélyeztetett helyzetű gyermek is nyaralhatott.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ a gyermekek nyári vakációja alatt évek óta szervez balatoni és napközis táborozást, kirándulást és készségfejlesztő tréninget. A programok folyamán a gyermekek a fővárosi helyszíneken túl eljutottak az általuk kevésbé ismert Balatonra, Budakeszire, Esztergomba és Visegrádra is. A programokon közreműködő 16 családgondozó a szabadidős programok végére a gyermekekből „kis közösségeket” formált.

IMG_8599

Az intézmény június 21-26.- a között a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által támogatott „Mesés nyár vár ránk” program keretében 30 gyermeket táboroztatott Fonyódligeten. Az idő sajnos nem kedvezett a táborozóknak, így csak a legbátrabbak tudtak fürödni a Balatonban. A szervezők sok helyi programmal várták az oda érkezőket. A gyermekek többek között csapatjátékon, kézműves foglalkozáson, hajózáson vehettek részt.

Július 6-11.-e között Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásában a „Ring tábor 2015” program keretében 10 gyermek számára szervezett napközis tábort. A gyermekek meglátogatták a Tropikáriumot, az Óceánáriumot, az Újpesti Lepkemúzeumot, a Budakeszi Vadasparkot, a Szemlő-hegyi, a Pál-völgyi barlangot, valamint a Római kalandparkot.

repülő

Július 20-22.-e között Szentendrén, a Katonai Akadémián szervezett, és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által támogatott Hunyadi János kiránduláson 10 gyermek vehetett részt. A gyermekek statikus és dinamikus katonai bemutatón, dunai hajózáson, a visegrádi fellegvár hagyományőrző programján, valamint a nándorfehérvári diadal állami koszorúzásán vettek részt.

Augusztus 3-9.-e között Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásában a „Csáo napközis tábor 2015” program keretében 10 gyermek számára szervezett napközis tábort. A Családok – és a Gyermekek Átmeneti Otthonában élő gyermekeket elvittük a Ferihegyi Repülőtér emlékparkjába, a Római Kalandparkba, a Vasúttörténeti Parkba, a Szemlő-hegyi barlangba, a Normafához, a Hűvösvölgybe, a Budakeszi Vadasparkba és a Pünkösdfürdői strandra.

Augusztus 10-14.-e között az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásában „Helytörténet kamasz szemmel” címmel prevenciós, gyermekvédelmi csoportfoglalkozást szervezett 15 gyermek számára. A helytörténeti program keretén belül a gyermekek megismerhették a Hősök tere, az esztergomi- és budapesti Bazilika, a Budai Vár, a Parlament és a Margit sziget múltját. Emellett a program utolsó napján az óbudai Városháza tanácstermében bepillanthattak a városrész történetébe és az önkormányzat tevékenységébe is.

ágyú

Augusztus 17-19.-e között a Magyar Villamos Művek adományának felhasználásával intézményünk „jobb agyféltekés rajzolás” képzést szervezett 10 gyermek számára. Az intézmény Váradi utcai telephelyén tartott, vizuális észlelőképességet fejlesztő tréning a gyermekektől nagyon intenzív, jelentős koncentrációképességet igényelt. A tréning hozzájárult a racionális bal agyfélteke „legyőzéséhez” és egy új művészi észlelési mód kialakításához. A tanfolyam ideje alatt tízórait, ebédet és uzsonnát kaptak a résztvevők.

A tényleges szabadidős programokon túl az intézmény szakemberei nagy hangsúlyt fektettek az „apró közösségek” fejlesztésére, csoporttá alakítására. Így a gyermekek nemcsak nyári élményekkel gazdagodtak, hanem megismerhették egymást, saját normákat és szabályokat is kialakíthattak, kölcsönösen fejleszthették a kommunikációs és konfliktusmegoldó képességeiket. A programok végére mindenki megtalálta a számára megfelelő helyet és szerepet a csoport működésében.

Az intézmény a következő vakáció idejére is tervezi hasonló tartalmú és hangulatú közösségépítő szabadidős programok megszervezését!