Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hajnóczi 100 – ritka csemege az építészettörténet kedvelőinek az Aquincumi Múzeumban

2020. szeptember 4., 11:46

A BTM Aquincumi Múzeuma „Hajnóczi 100” című kiállítása a 100 évvel ezelőtt született dr. Hajnóczi Gyulának állít emléket.

Hajnóczi Gyula munkássága előtt tisztelgő kiállítás formabontó megnyitóval vette kezdetét az Aquincumi Múzeum évezredes romjai között. Körös-körül minden Hajnóczi professzor Vladár Ágnes építésszel  végzett munkájáról tanúskodott, a romkert feltárásban kiemelkedő szerepe volt a  Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészettörténésznek.

Hajnóczi Gyula az 50-es évek végén bekapcsolódott az aquincumi romkert archaelógiai parkká alakításába; innovatív megoldásként a különböző funkciójú terek különbségét a padló jellegének megváltoztatásával érzékeltette, részleges falrekonstrukcióval keltett térélményt. Mint azt a kiállítást megnyitó Dr. Krähling János elmondta, Hajnóczi Gyula rendkívüli életművének jelentős, de nem egyedüli része volt az Aquincumban végzett tudományos munkája. Működésének fontos területe volt az ókori Pannónia épületeinek feltárása, rekonstrukciója és bemutatása. Első komoly szakmai sikere is szombathelyi Ízisz-szentélyhez fűződik. A professzor kiváló teoretikus is volt, a 60-as évek elején megjelent “Az építészet története – Ókor” című munkája napjainkban is alapmű.

A Romkert egyik polgárházának szobájában berendezett kiállítás Hajnóczi Gyula gazdag életútját kíséri végig, a tablóanyag mellett a látogatók azokat a makettgyűjteményeket is megtekinthetik, melyek a tudós rekonstrukciós rajzai alapján készültek az aquincumi romváros feltárásáról. Interaktív elemként jelenik meg egy kirakó-játék a Savariaban, Gorsiumban végzett ásatásokról, mondta el Lengyelné Kurucz Katalin a kiállítás kurátora. A kiállítótérben megtekinthető portréfilm pedig segít a kiemelkedő, nemzetközi hírnevű tudóst emberközelbe hozni a látogató számára.

Az október 31-ig megtekinthető kiállítás a szeptemberi Római Fesztivál alatt vezetéssel is megtekinthető.