Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hajtogassatok és mosolyogjatok!

2018. október 9., 15:52

Annette Hassenforder címbeli idézetével nyitotta meg Villányi Mariann a Magyar Origami Kör tiszteletbeli elnöke az “Az origami csodálatos világa” című vándorkiállítást az Óbudai Platán Könyvtárban.

A Magyar Origami Kör megalakulásának 30. évfordulója alkalmából Az origami csodálatos világa címmel nyílt vándorkiállítás az Óbudai Platán Könyvtárban. A rendezvény az Országos Könyvtári Napok programsorozatának  is része. A megjelenteket október 4-én 17 órakor Villányi Mariann köszöntője fogadta, majd tárlatvezetésen vehettek részt Sági Judit és Fábián Zsolt, a Magyar Origami Kör vezetőinek társaságában.

Az origami népszerűsége egyre növekszik, egyre többen ismerik el és fel, hogy milyen nagy szerepet játszhat a gyerekek fejlesztésében, ha megtapasztalhatják, hogyan lehet a kétdimenziós papírból háromdimenziós alkotásokat létrehozni. Az elmúlt évtizedek során a magyar origamisok sok helyen rendeznek képzéseket országszerte. Az Óbudai Platán Könyvtárban már 10 éves évfordulóját ünnepli az Origami Kör, és ez idő alatt közel száz foglalkozást tartottak havi rendszerességgel gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Óbudán ezen túl is régi hagyománya van az origami oktatásnak, hiszen a közelben található Vitorla utcai Óvodában Ruskó Ida és a Zipernowsky Iskolában Barkó Magdolna több generációnyi gyerekkel ismertette már meg a papírhajtogatás fortélyait.

A Platán Könyvtárban ez a harmadik origami témájú kiállítás a 2009-es Csillagok, csillagok és a 2013-as Haikuhajtások című tárlatok után. A 2018-as egy egyedülálló anyag, ami azon túl, hogy ízelítőt nyújt az origami technikáinak sokszínűségéből, bemutatja, hogy nem csak papírt, hanem sokféle egyéb anyagot is lehet hajtogatni.

Az origami csodálatos világa kiállítás 2018. november 16-ig látogatható a Platán Könyvtár nyitvatartási idejében.