Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Harmincezer kilométer Vámbéry Ármin nyomában

2013. szeptember 18., 11:25

Páczai Tamás fotográfus újra járta a legendás Kelet-kutató, Vámbéry Ármin útját. A több hónapos utazás során készült fényképekből szeptember 18-án nyílik kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

turkmen_kozmunkasok_lebap_turkmenisztan_pt (2)

Páczai Tamás fotográfus az elmúlt évben újra járta a legendás Kelet-kutató, Vámbéry Ármin útját síkfilmes fényképezőgéppel, kerékpáron. A több hónapos utazás során készült fényképekből szeptember 18-án nyílik kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Száz éve, 1913. szeptember 15-én halt meg Vámbéry Ármin Kelet-kutató, turkológus, a Magyar Földrajzi Társaság alapítója. Idén Magyarország emlékévvel tiszteleg a nemzetközileg is ismert tudós munkássága előtt. Ankarában és Budapesten tudományos konferenciát rendeztek, egy magyar fotográfus pedig biciklin, síkfilmes fényképezőgéppel újrajárta Kelet-kutatónk legendás útját.

zarandok_iszfahan_iran

A nyolc hónapos utazás érintette Törökországot, Iránt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt, Kirgizisztánt, Kazahsztánt és Oroszországot. Páczai Tamás útja szintén kalandos volt – kétszer fordították vissza a türkmén határról, Iránt három napos kiutasító pecséttel hagyhatta el, a karácsonyt a síiták legszentebb zarándokhelyén töltötte – de végül szerencsésen hazaérkezett.

Kiállítása szeptember 18-án nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A fényképeken bepillantást nyerhetünk iráni családok hétköznapjaiba, türkmén közmunkások életébe, bejárhatjuk a Selyemút híres városait, vagy a török főváros, Ankara könnygázgránátoktól füstölgő belvárosát.

konnygaz_elol_menekulo_menyasszony_ankara_torokorszag_pt (2)

Info : www.vamberynyomaban.hu
Hírek: facebook.com/vamberynyomaban
Páczai Tamás weboldala: www.paczai.com