Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Három kerületi középiskola is a legjobbak között

2020. október 19., 16:03

Megjelent az idei középiskolai rangsor A 100 legjobb gimnázium címmel, amely különböző kategóriák alapján rangsorolja hazánk gimnáziumait. Az összesített (országos) toplista kilencedik helyén végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, míg az alternatív gimnáziumok rangsorában az Alternatív Közgazdasági Gimnázium az első, az Óbudai Waldorf Általános Iskola és Gimnázium a 10. helyen végzett.

A HVG évek óta elkészíti a legjobb gimnáziumokat ismertető kiadványát. Az idei rangsor az Oktatási Hivatal adatbázisából származó, 2018/2019-es tanév adatai alapján készült.

Idén az összesített (országos) toplista első 10 helyére 11 gimnázium fért be, ugyanis a 10. helyen holtverseny alakult ki.

A legjobb tíz gimnázium listája az alábbiak szerint alakult:

  1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  4. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
  5. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  6. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
  7. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
  8. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
  9. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
  10. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium (Budapest), Lovassy László Gimnázium (Veszprém) (A 10. és 11. helyezett azonos pontszámmal végzett)

Látható, hogy a legjobb tízbe – vagyis a holtverseny miatt tizenegybe – egy vidéki gimnázium fért be, a következő tíz helyen viszont már a vidéki iskolák dominálnak.

A rangsor készítői hét mutatót alkalmaztak, amelyek mindegyikében az iskolai szintű – többcélú iskolák esetében a gimnáziumi intézményegységre vonatkozó – átlageredményeket vették figyelembe.

A 10. évfolyamosok 2019. évi országos kompetenciamérésén a tanulók matematikai képességét és szövegértési képességét mutató pontszámokból képzett iskolai átlagot számolták ki, valamint a 2019-ben kiállított érettségi bizonyítványba bekerült matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és idegen nyelv(ek)ből elért, pontszámban kifejezett tanulói érettségi eredmények iskolai átlagát vették alapul.