Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hatékony drogprevenció összefogással – Kábítószerügyi egyeztetés Óbudán

2020. június 26., 15:08

A kábítószer elleni küzdelem világnapján, június 26-án ünnepi ülést tartott az Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. Dr. Kiss László polgármester, aki egyben a fórum elnöke is, többek között arról beszélt, hogy az önkormányzatnak milyen támogató szerepe van abban a szakmai összefogásban, melynek a drogprevenció éppúgy célja, mint a már bajba jutottak megsegítése.

„Tudjuk, a függőségnek sok arca van. Nemcsak a kémiai szerek, a drog, az alkohol pusztít, hanem a viselkedési addikciók is” – mondta Dr. Kiss László polgármester Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának (KEF) ünnepi ülésén. „És azt is tudjuk, valamennyi ugyanolyan kíméletlenül rombol. Sokféle módon. Ennek része az is, hogy ahogy a függősége halad előre, a szenvedélybeteg egyre jobban izolálódik, egyre magányosabbá válik. Éppen akkor, amikor leginkább segítségre szorulna. S ha a családtagjai, barátai mellette is állnak, oly kihívások elé kerülnek valamennyien, melyre nincsenek kész válaszaik, megoldási stratégiáik. Nem szabad magukra hagyni őket. Befogadó, támogató közösségre és szakemberek segítségére van szükségük, és ennek az összefogásnak az önkormányzat egyenragú szereplője, hogy minél kevesebben essenek áldozatul, és az áldozatok közül minél többen épüljenek fel.”

A viselkedési addikciókat, azok közül is a képernyő-függőséget, mint jellemzően a tizenéves korosztályt veszélyeztető szenvedélybetegséget Kimmel Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője szintén kiemelte előadásában a KEF ülésén. Az osztályvezető asszony arra is figyelmeztetett, a fiatalkori dohányzás megelőzése továbbra sem kerülhet ki a szakemberek fókuszából, hiszen a hagyományos mellett az elektromos és hevített cigaretta fogyasztása robbanásszerűen terjed, mely szintén nikotinfüggőséget okoz.

Arról szintén szó esett, hogy az egyes kábítószerügyi egyeztető fórumok feladata az ellátórendszer összehangolása helyben, miközben hálózattá szerveződve nagyon értékes tapasztalatokat oszthatnak meg egymással. Erről Majzik Balázs a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője beszélt, aki a kábítószer elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott előadását egy sokkoló globális adattal kezdte: napjainkban kétszáz millió szerhasználót tartunk számon a világon.

A KEF üléséhez kapcsolódóan – a világnapra időzítve – az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ új szociális szolgáltatóháza is megnyitotta kapuit Békásmegyeren. „Ez a fiatalokat megszólító különleges projektnek is otthont ad: egy, a fővárosban csaknem egyedülálló drogprevenciós szabadulószobának” mondta Törzsökné Góczán Emese az Óbuda-Békásmegyer KEF koordinátora, a megelőzés újszerű formájának megálmodója.

Az új civil szolgáltatóház kialakítása a békásmegyeri szociális városrehabilitációs projekt része, melynek helyszínét a kerület krízis- és veszélyeztetett területeit felmérve jelölték ki, mondta el szintén a KEF ülésén Czékó Gábor, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.