Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hatodik alkalommal ünnepelték a fogyatékos emberek világnapját az ÓKK-ban

2018. november 29., 16:06

A rendezvényt a Budapesten működő középsúlyos értelmi sérültekkel foglalkozó szociális intézmények számára szervezi meg évről évre az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ.

Janurikné Csonka Erika intézményvezető megnyitóbeszédében elmondta: „Az ünnepség évek óta kiváló lehetőség arra, hogy a sérült emberek értékei, kiemelkedő képességei mások számára is láthatóvá váljanak. A figyelemfelkeltést szolgálja a rendezvényhez kapcsolódó képzőművészeti kiállítás és vásár is.”

Kelemen Viktória alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: „Minden ünnep örömteli, azonban itt ennél többről is szó van. Arról, hogy a megváltozott munkaképességű emberek által előállított játékok, dísztárgyak megmutatásra érdemesek, s elkészítőik a maguk eszközeivel értéket teremtenek. A segítőknek köszönet jár azért, hogy szép és hasznos feladatot adtak a gondjaikra bízottaknak.” Hozzátette: „A legfontosabb az, hogy nem pusztán a fizikai akadályok elhárítására kell koncentrálnunk, hanem szellemi vonatkozásban is segítsük a fogyatékos emberek beilleszkedését például a munka világában. A cél, hogy egyenrangú életet tudjanak élni, önrendelkező emberekké tudjanak válni.”

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ munkatársai példaértékű és lelkiismeretes munkát végeznek, tevékenységükre nem is munkaként, hanem hivatásként tekintenek. Olyan építő, a mindennapokat megszépítő, érdekessé tevő és egyben fejlesztő programokat szerveznek, amelyeken lehetőséget adnak a sérült felnőttek és gyerekek számára átélni a teljesítmény és az alkotás örömét. A szervezők az ünnepségen színpadi produkcióval is kedveskedtek, az ünneplő közönség a Óbudai Népzenei Iskola előadását hallgathatta meg.

A műsor kezdete előtt, és annak befejeztével karácsonyi vásár várta a vendégeket, ahol az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ ellátottjainak saját készítésű dísz- és használati tárgyait, karácsonyi ajándékokat, díszeket, rongyszőnyeget, kerámia kaspókat vásárolhattak az érdeklődők.

2018. a „Családok éve”, ennek alkalmából képzőművészeti pályázatot hirdettek a budapesti intézmények ellátottjai számára „A mi családunk” címmel. A beérkezett művek értékelése során 2 kategória került kialakításra, így térmunkákat és síkmunkákat is díjaztak.

Síkmunka egyéni kategóriában:

  1. helyezést ért el Bihari Zsófia (Óbudai rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ)
  2. helyezést ért el Szeiman Csaba (XVI. kerületi ÉNO)
  3. helyezést ért el Mészáros Ferenc (Filadelfia Ház- Baross utcai részleg)

Térmunka egyéni kategóriában:

  1. helyezést ért el Suchanyecz Áron (XVI. kerületi ÉNO)
  2. helyezést ért el Deli Béla (XVIII. kerületi Gyöngyvirág ÉNO)
  3. helyezést ért el Zofáhl Tímea (XVI. kerületi ÉNO)

A beérkezett művekből rendezett kiállítás december 6-ig megtekinthető az Óbudai Kulturális Központban, jövő év elején pedig az Esernyő Galériában.