Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hétvégén elkészült Budapest első vadvirágos méhlegelője a Virágosnyereg úton

2020. június 30., 17:10

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére még májusban döntött a kerületi vadvirágos méhlegelő létrehozásáról, mely egyszerre segítheti méheink és beporzóink megmentését, illetve a lakosság szemléletformálását is. A kerületi önkormányzat és az Ébredj Mozgalom június utolsó hétvégéjén létre is hozta az ország első közösségi méhlegelőjét a Virágosnyereg út rézsűjén.

Az elmúlt évtizedekben szerte a világon ijesztően csökkent a méhek és más beporzó rovarok száma. Becslések szerint Magyarországon az elmúlt néhány évben megduplázódott a méhveszteségek aránya. A méhek tömeges eltűnése sajnos javarészt az emberi tevékenységgel és a nagyipari mezőgazdaság káros hatásaival hozható összefüggésbe.

A méhek pusztulásának megállítása mindannyiunk közös érdeke az emberiség életben maradása szempontjából, hiszen az élelmiszereink közel 70%-a a méhek tevékeny munkájának eredményeképpen fordul termőre.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az Ébredj Mozgalommal közösen, június utolsó hétvégéjén kialakította hazánk első méhlegelőjét a III. kerületi Virágosnyereg út rézsűjén. A lelkes résztvevők összeszedték a szemetet, kitisztították a területet és különböző, kifejezetten a legelő környezetének és klímájának megfelelő vadvirág magkeveréket szórtak ki.

Ha minden jól megy, egy hónap múlva már látható lesz az eredmény, és mindenki gyönyörködhet a virágzó rét látványában.

A méhlegelő kialakítása ősszel a rézsű másik oldalán folytatódik tovább.