Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hiánypótló kiállítás az Óbudai Múzeumban: Törékeny Vágyak – porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig

2018. december 12., 13:45

A tárlat célja, hogy visszaemelje a Hüttl, a későbbi Aquincum Porcelángyárat a nagy porcelángyárak mellé és termékeit megismertesse a nagyközönséggel.

Az Óbudai Múzeum fontos küldetése, hogy a feledésbe merült gyárakat, embereket, történeteket bemutassa az óbudaiaknak, erősítve lokálpatriotizmusukat, és hírét vigye Óbuda gazdag történeti múltjának – mondta Népessy Noémi, a múzeum igazgatója a kiállítás zártkörű megnyitóján. Hangsúlyozta: amíg a Zsolnay, Herendi és Hollóházi porcelángyárakról könyvtárnyi irodalom áll az érdeklődők rendelkezésére, addig a Hüttl, majd a későbbi Aquincum Porcelángyárról alig található információ, pedig az óbudai gyár méltó társa volt a mai napig működő híres porcelángyárainknak, a gyár elnyerte az akkor legrangosabb minősítésnek számító „császári és királyi udvari szállító” kitüntetést is.

A kiállítást a gyáralapító dédunokája nyitotta meg, jelen voltak a Hüttl család tagjai, illetve a gyár korábbi dolgozói, akik a kiállításhoz kölcsönözték féltett porcelánjaikat, illetve interjúkkal, információkkal gazdagították a kiállítás anyagát. Dr. Hüttl Tivadar beszédében hangsúlyozta dédapjának polgár mivoltát, aki egész életében a haza gyarapodásáért dolgozott.

Az elbogeni származású család pesti lerakatában eleinte csak forgalmazta, majd festette az alapmázas porcelánokat. Hüttl Tivadar később, 1906-ban alapította meg az óbudai porcelángyárat. Rövidesen Ferenc József udvari beszállítói lettek. A király több ezer darabból álló készletet rendelt, nemcsak magának, hanem a tisztikarának és a személyzetnek is. A Hüttl étkészletek szín- és mintakincse nagyon változatos.  1951-ben államosították a gyárat, és ezzel megváltozott a termékpaletta is. Míg korábban ét-, kávés- és teáskészleteket gyártottak a nemesi, polgári családoknak és a kávéházaknak, addig a szocialista korszakban nem volt már szükség étkészletekre. Ekkor következett a nipp-korszak. Sokan emlékeznek nagyszüleik, dédszüleik otthonából a TV állványon, polcokon, vitrinekben tartott nippekre. Ezek jelentős része is az Aquincum Porcelángyárban készült, a jól ismert formavilággal: a kutyák, cicák, labdázó gyerekek, aktok, madarak apró szobrait nagy becsben tartották.

Az Óbudai Múzeum időszaki tárlata sokoldalúan mutatja be nem csupán a két gyár történetét, hanem betekintést enged a látogatónak a porcelán készítés technológiájába, újításaiba, kísérleteibe is. A kiállításon megismerheti az érdeklődő a termékpaletta sokszínűségét, változatosságát, kezdve a királyi, nemesi, családi, kávéházi, szállodai szervizektől a panelházak vitrinjeiben felhalmozódó, mindenki számára ismerős nippekig.

A gyár történetének kutatása még nem zárult le. A kurátorok és a múzeum szakértői a  továbbiakban még nagyon sok új adat, információ előkerülésére számítanak. Az időszaki kiállításhoz, amely jövő év közepéig biztosan megtekinthető, a későbbiek során tematikus előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások és kurátori tárlatvezetések is kapcsolódnak majd.

A kiállítás kurátorai: Dr. Mojzsis Dóra, Polgár Mónika