Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

„Hogy jó legyen itt élni”

2015. március 1., 08:29

Interjú Kelemen Viktória alpolgármesterrel

Kelemen Viktória
Kelemen Viktória

„Olyan jó Óbudán élni” ‒ Kelemen Viktória alpolgármester azt szeretné, ha ezt az idősebbektől ma is gyakran hallott mondatot sokan mondanák ki örömmel öt év múlva itt, a III. kerületben.

Új feladatkörökben folytatja munkáját a most kezdődő önkormányzati ciklusban Kelemen Viktória. Az alpolgármester korábban a szociális ügyekért, az egészségügyért, valamint a civil kapcsolatokért volt felelős, a következő ötéves ciklusban utóbbi mellett az oktatás és a környezetvédelem területéért lesz felelős.

– Ahogy mondani szokták: egyik szemem sír, a másik nevet. Olyan területeken dolgoztam eddig, ahol szakértőként örömmel és sokat tudtam tenni, ezért kicsit fáj otthagyni őket. De az új feladataim számos ponton kapcsolódnak a régiekkel, így nem is kell tőlük teljesen elszakadnom. Ugyanakkor inspirálnak az új kihívások, az oktatás pedig egy olyan fontos terület ma, amelynek komolyan gondolkodó ember érzi a jelentőségét, súlyát. Sokat jelent, hogy ennek én lehetek a gazdája – mondta az alpolgármester.

Négy év sikerei

– Ha az elmúlt négy évre gondolok, jó eredményekről számolhatok be – folytatta Kelemen Viktória. – Sok új intézményt tudtunk felújítani, átadni, például a gázgyári városrészben hiánypótlóan egy új idősek klubját, Belső-Óbudán egy új védőnői tanácsadót. Az egészségügy területén kiemelkedő eredmény, hogy a Szent Margit Kórház önállóvá tudott válni, a szakrendelőkbe pedig csúcsminőségű eszközöket tudtunk vásárolni. Rendkívül jó kapcsolatot ápol az önkormányzat a civilekkel, hiszen a közösségépítés csak velük együtt valósítható meg. A szociális területen elért eredményeket pedig jól jellemzi, hogy Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője nemrég vehette át Tarlós István főpolgármestertől a Budapestért-díjat.

Mi lesz öt év múlva?

– Néhány hete adtuk át Csillaghegyen az új Makovecz-bölcsődét. Oktatásért felelős alpolgármesterként szeretném elérni, hogy ennek a kerületrésznek az óvodai ellátása is javuljon, ehhez keresünk pályázati forrásokat – beszélt a jövőről is Kelemen Viktória. – A civil szervezeteket, lakóközösségeket viszont mi próbáljuk pályázatokkal segíteni, ez sok más ágazat mellett összefügg a környezetvédelmi területtel is. Gondoljunk a „Fogadj örökbe egy zöldterületet!” pályázatra. Sokat kell tennünk még az energetikai korszerűsítés területén, de hogy jó úton haladunk arra bizonyíték, hogy önkormányzatunk Európai Klímasztár-díjat nyert ebben az évben, melyet polgármester úr egy hónapja az ausztriai Perchtoldsdorfban ünnepélyes keretek között vehetett át. Szeretnénk létrehozni újabb közösségi kerteket, mert ez a kezdeményezés nagy sikert aratott.

A tervekkel kapcsolatban az alpolgármester hozzátette:

– A választóimnak köszönhetem, hogy képviselőként újabb öt évig dolgozhatok a kerületért, polgármester úrnak pedig, hogy alpolgármesterként is részt vállalhatok a közös munkában. Szeretném a bizalmat az eredményeimmel megköszönni. Gyakran hallom idősebbektől, ha sikerül értük tennünk valamit, hogy „olyan jó Óbudán élni”. Remélem, én is hozzájárulhatok, hogy öt év múlva ezt minél többen mondják majd.