Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hősökre és áldozatokra emlékezünk – Május 16. a roma ellenállás napja

2022. május 16., 08:14

A porrajmos, a roma holokauszt áldozataira és azokra a cigány hősökre emlékezünk ma, akik 1944. május 16-án fellázadtak az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban náci fogvatartóik ellen. Példamutatásuk jelképe annak: soha nem adhatjuk fel a küzdelmet az igazságtalansággal és az embertelenséggel szemben.

Még mindig adósok vagyunk. Adósok, hiszen még mindig nem eléggé kutatott, és még mindig nem eléggé széles körben ismert a porrajmos, a roma holokauszt története.

Ahogyan szintén kevéssé feldolgozott és megismertetett az európai romák ellenállásának története a második világháború idején. Pedig tény: 1944. május 16-án Auschwitz-Birkenauban a cigány láger rabjai megtagadták az együttműködést, kezük ügyében levő eszközökkel felfegyverkezve szembeszálltak az őrökkel, fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket.

Az akkor már évek óta halálgyárakként működő koncentrációs táborokban korábban ilyen ellenállásra nem volt példa – valljuk be, semmilyenre. A szembeszegülés eredményeként azon napon, azaz 1944. május 16-án egyetlen roma sem vesztette életét.

Azon az egyetlen napon nem, de az ellenállást követően a cigányokkal szembeni kegyetlen, embertelen bánásmód – ha lehet – még tovább fokozódott. Majd 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra, egyetlen éjszaka alatt háromezer roma gyermeket, nőt és férfit végeztek ki. (Ötven éve augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja.)

Május 16-án, a roma ellenállás napján évről évre azok előtt a cigány emberek előtt kívánunk tisztelegni, akik megmutatták, a legkétségbeesettebb helyzetben sem adhatjuk fel az élethez és az emberi méltósághoz való egyetemes emberi jogunkat. A méltó megemlékezés akkor lehetséges, ha emléküket ápoljuk, ha a hosszú ideje elhallgatott, elfeledett történelmi eseményeket feldolgozzuk, közzétesszük és az iskolákban tanítjuk.

Szecső Kovács Zoltán táncos-koreográfus együttesével a roma holokauszt áldozatai előtt tisztelgő emléktáblát felavató ünnepségünkön 2021. augusztus 2-án