Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Illegális zöldhulladék: jelentős pluszköltség és természetkárosítás

2018. július 5., 08:25

Visszatérő problémaként jelentkezik Óbuda-Békásmegyeren az illegálisan közterületre kihelyezett zöldhulladék, mely a nyári időszakban akár súlyos természetkárosítást is okozhat.

Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban nem így van. Az illegálisan lerakott zöldhulladék komoly problémát jelent a természeti területekre nézve, különösen a nyári, extrém meleg hőmérséklet esetén. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kertes házakban élő lakosság kényelmi okokból vagy jóhiszeműen, esetleg tájékozatlanság miatt hordja ki a kertekben keletkezett hulladékot. A zöldhulladék illegális elhelyezése pedig éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása. 

A zöldhulladéktól való megszabadulásnak ez a formája számtalan veszélyt rejt magában. Például remek táplálék a vaddisznók számára, így lehetővé teszi az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét. Ugyanígy kedvez a rágcsálók elszaporodásának, ami különféle fertőző betegségek elterjedését okozhatja. A fenyő, a tuja és a többi örökzöld – főleg elszáradt állapotban – fokozottan tűzveszélyes, illegális lerakásuk a forróságban könnyen belterületi vagy erdőtüzek okozója lehet. A nagy mennyiségben, egyben lerakott zöldhulladék ugyancsak fokozott tűzveszélyt jelent, mert a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek.

Az illegálisan kihelyezett zöldhulladék kezelése és elszállíttatása jelentős költséget jelent az önkormányzat számára. A közterület-felügyelet köztisztasági csoportjának munkatársai folyamatosan derítik fel az újabb és újabb helyszíneket, az elszállításban együttműködnek az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. és az FKF munkatársaival. A frekventáltabb helyszíneket visszatérően ellenőrzik, mobil kamerák segítségével igyekeznek megelőzni az újabb hulladéklerakásokat.

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos odafigyelni a környezettudatosságra. Hogyan szabadulhatunk meg legálisan a kertben keletkezett zöldhulladéktól?

Több módszer is rendelkezésre áll:

 

 

Komposztálás házilag

Komposztálhatóak a zöldségek, száraz levelek, olajos magvak, csonthéjak, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, vágott virágok, szobanövények, festetlen-, fehérítetlen natúr papír, lomb, levágott fű, gally, növénynyesedék, faforgács, szalma, faapríték, fahamu, stb.. Egy társasház esetében évi több százezer forint is megspórolható a komposztálással, hiszen a komposztálás hatására csökken a kukába kerülő hulladék mennyisége, ezáltal mérsékelhető a szemétszállítás költsége.

FKF zöldhulladék zsák

2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni. Az FKF a III. kerületben a zöldhulladékot járatszerűen 2018. március 5-től november 30-ig gyűjti be hétfői napokon. Ügyelni kell arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön! A zsákokba helyezhető: lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom. A vastagabb faágakat legfeljebb egy méteresre darabolva, összekötve lehet kihelyezni. Amennyiben a zöldhulladékos zsákokba háztartási hulladék vagy egyéb nem odavaló anyag kerül, a zsákot nem szállítják el.  Az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.

Zöldhulladék elszállítás

Nagyobb munkálatok esetén a zöldhulladék elszállítási engedéllyel rendelkező vállalkozások megbízása lehet az optimális választás. Az elszállítás hétvégén és ünnepnapon is igénybe vehető és az ár legtöbbször tartalmazza a rakodást is. Az elszállított kerti zöldhulladékot újrahasznosításra egy lerakó telepre szállítják, ahol jó minőségű komposztot állítanak elő belőle. 

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy a kerti zöldhulladék valamint bárminemű hulladék égetése Budapest területén TILOS!, ezért az égetés és az illegális közterületi lerakás helyett válasszunk mindig törvényes és környezetkímélő megoldást.